Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austriecii, chemați la urne. Cine este favoritul cursei prezidențiale

Austriecii sunt chemați duminică la urne pentru a-și alege președintele. Alexander Van der Bellen, președintele în exercițiu, este creditat cu șanse reale să câștige un nou mandat chiar din primul tur de scrutin, cu 51% din voturi. În cursă au mai intrat alți șase candidați, printre care și reprezentantul extremei drepte, un rocker, un jurnalist și fondatorul unui partid antivaccinist.

Alexander van der Bellen a asigurat președinția într-o perioadă de tensiuni politice și probleme generate de pandemia de coronavirus. Întreaga sa campanie a fost construită pe ideea că președintele este un factor de stabilitate în vremuri instabile. Bellen este un politician cu vederi ecologiste și social-liberale, dar și un pro-european convins.

Celebrul actor american de origine austriacă, Arnold Schwarzenegger, a transmis că va vota fără rezerve  pentru președintele în exericțiu: “Nu le pot spune eu austriecilor cu cine să voteze. Dar am de gând să votez pentru dumneavoastră  100%. Avem nevoie să fiți președinte încă șase ani! La revedere!”

Walter Rosenkranz este candidatul extremei drepte. Reprezentant al Partidului Libertății, acesta a criticat sancțiunile impuse Rusiei pentru declanșarea războiului din Ucraina. Potrivit sondajelor, candidatul Partidului Libertății ar putea obține doar 16% din voturi.

În cursă s-a mai înscris și rockerul Marco Pogo, candidat cu vederi de stânga. Pogo reprezintă Partidul Berii. În ciuda popularității de care se bucură această băutură, vedeta rock este creditată doar cu 12% în sondajele de opinie.

Președintele Austriei este șeful statului și este ales pentru un mandat de șase ani. Deși are atribuții constituționale importante, rolul său este onorific.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE