Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri Austria 2022. Actualul președinte, Alexander Van der Bellen, candidatul preferat

Președintele austriac Alexander Van der Bellen și-a facut o campanie pentru realegere care se bazează pe ideea că el este o opțiune stabilă în aceste vremuri instabile.

El a ocupat funcția într-o perioadă de instabilitate politică internă, o pandemie globală și războiul în curs de desfășurare din Ucraina, și-a făcut campanie pentru realegere prezentându-se ca o opțiune stabilă în vremuri instabile.

Se așteaptă ca alegătorii să îi acorde lui Van der Bellen un al doilea mandat. Principala întrebare este dacă victoria sa va fi obținută atunci când țara va organiza duminică primul tur al alegerilor prezidențiale sau dacă se va ajunge la un al doilea tur de scrutin.

Șapte candidați

Afișele de campanie din ultimele săptămâni îl înfățișau pe Alexander Van der Bellen cu un fundal roșu-alb-roșu - reprezentând culorile drapelului austriac - și sloganul „Alegerea sigură în vremuri furtunoase”, potrivit AP.

Van der Bellen candidează ca independent. Este unul dintre cei șapte candidați care se luptă pentru președinție. El are susținerea implicită sau explicită a majorității partidelor majore din Austria, ceea ce explică parțial de ce realegerea sa este atât de probabilă.

Printre candidații înscriși pe buletinul de vot se numără Dominik Wlazny, din partea Partidului Berii, de stânga și satiric, cunoscut sub numele de Marco Pogo, precum și o mână de candidați de dreapta și cu vederi conspiraționiste, cum ar fi Michael Brunner, din partea partidului anti-coronavirus „Libertate Populară Drepturi Fundamentale” și Gerald Grosz, fost lider al partidului de extremă-dreapta „Alianța pentru Viitorul Austriei”, acum dispărut.

Președinții austrieci sunt aleși pentru un mandat de șase ani. Van der Bellen trebuie să obțină 50% din voturi pentru a evita un tur de scrutin în noiembrie. În ultimele săptămâni, sondajele de opinie l-au plasat în mod constant peste acest prag.

Austriecii își vor alege noul președinte pe 9 octombrie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE