Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austriecii caută soluții alternative pentru încălzire. Cererea pentru lemne de foc este în creștere

Cererea pentru lemne de foc este în creștere în Austria. Chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, numărul sistemelor de încălzire pe bază de lemne crescuse cu 38% în 2021, față de anul precedent.

În timp ce Comisia Europeană spune că proviziile sunt asigurate în proporție de 88%, Agenția Internațională pentru Energie Atomică susține că statele europene trebuie să continue reducerea consumului de gaze cu 13% în cazul în care Rusia taie complet furnizarea de gaze naturale.

Cererea de lemne de foc, mai mare ca niciodată

În timp ce temperaturile au început să scadă în emisfera nordică, cererea de lemne de foc și peleți este mai mare ca niciodată în multe zone din Europa.

Acest fenomen are loc în contextul în care gigantul rusesc Gazprom a anunțat vineri că suspendă furnizarea de gaze naturale către Italia, via Austria. Rușii au invocat faptul că Italia ar avea probleme de regularizare.

După suspendarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream, mai există o singură conductă mare care duce gazul natural către Europa. Austriecii caută acum soluții alternative pentru încălzire, în pragul iernii.

„Am pregătit totul, avem o sobă pe lemne. Avem ferestre noi. Avem de fapt izolația afară, o avem de ceva vreme”, spune un austriac.

UE trebuie să reducă consumul de gaze

În timp ce Bruxelles-ul afirmă că rezervoarele de stocare din întregul bloc au fost umplute la 88% din capacitate, Agenția Internațională pentru Energie afirmă că țările UE trebuie să își reducă consumul de gaze cu încă 13% în cazul unei întreruperi complete a furnizării de gaze de către Rusia. Însă, în timp ce războiul din Ucraina continuă, creșterea costurilor cu energia a dus la o inflație record de 10% în zona euro.

„Totul este din ce în ce mai costisitor. Fiecare poate simți pe pielea lui. Tot ce are legătură cu gospodăria, asigurările, sau mersul cu mașina. Prețurile petrolului cresc și ele enorm”, spune o austriacă.

În încercarea de a-i sprijini pe localnicii care se confruntă cu cele mai mari dificultăți, autoritățile din Villach, în sudul Austriei, donează mai multe tone de lemne de foc tuturor celor care sunt eligibili pentru ajutor pentru costurile de încălzire și care au o sobă cu lemne. Campania se va desfășura până la 28 aprilie anul viitor sau până la epuizarea stocurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE