Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au voie câinii să mănânce înghețată? Experții spun cum pot fi protejate animalele de companie pe caniculă

Valurile de caniculă din această vară afectează nu doar populația, ci și animalele de companie. În aceste condiții, ne întrebăm cum putem să le protejăm, ce anume trebuie să mănânce sau dacă putem să le mai scoatem afară din casă. La aceste întrebări au răspuns experții, care avertizează că animalele pot suferi, la fel ca oamenii, de pe urma căldurii excesive. Ele chiar pot suferi de insolație.

Cele mai importante măsuri sunt, ca și în cazul oamenilor, limitarea expunerii la temperaturi ridicate și necesitatea unei bune hidratări. Cu toate acestea, căldura apăsătoare nu presupune ca animalele de companie să fie neapărat ținute închise.

Au voie animalele să mănânce înghețată pentru a se răcori?

Una dintre întrebările pe care și-au pus-o mulți proprietari de câini sau pisici este dacă aceste animale ar avea voie să mănânce înghețată, pentru a se răcori. Ca o paranteză, a consuma produse reci nu înseamnă că ne răcorim, ci este doar o aparență, după cum avertizează specialiștii.

Înghețata poate să-i facă animalului mai mult rău decât bine, iar experții avertizează că aceasta poate cauza dureri de stomac sau alte complicații. Astfel, nevoia unui cățel de a se răcori poate fi satisfăcută punându-i cuburi de gheață în vasul său cu apă.

O altă idee a avut-o jurnalista Marthe de Ferrer, care este și proprietar de câine. Aceasta spune că umplerea unui kong (n.r.: jucărie goală pentru câini) și a "jucăriei de lins" cu hrană umedă și congelarea acesteia a fost, de asemenea, un răsfăț binevenit pentru cățelul ei.

În ceea ce le privește pe pisici, există acadele speciale cu gheață.

Atunci când vine vorba despre plimbatul câinelui, trebuie să ținem cont de temperatura exterioară. Astfel, specialiștii spun că plimbarea unui câine este sigură la temperaturi de până la 19°C. Dacă este mai cald de atât, va trebui atenție sporită, pentru că, chiar și la 20 de grade, câinii sunt expuși riscului de insolație, conform Euronews.com.

Metode de a ajuta animalele să se răcorească

Pe lângă aerul cald, trebuie să ținem cont și de temperatura asfaltului sau a pământului. Este simplu să verificăm doar punând mâna pe sol. Dacă este prea cald pentru noi, cu siguranță că este fierbinte și pentru labele câinelui.

Mai mulți câini dezvoltă insolație la plimbările fierbinți decât atunci când stau în mașini încinse, așa că se recomandă plimbările în momente mai răcoroase ale zilei. Ideal ar fi ca plimbările să fie în zonele umbrite, cu acces la iazuri sau pâraie. Plimbările matinale sunt cele mai recomandate, deoarece temperaturile sunt mai mici decât în timpul serii.

Unii câini, în special rasele cunoscute pentru energia și rezistența lor, s-ar putea să nu își poată autorega temperatura la căldură. Prin urmare, este important ca proprietarii să impună pauze, pentru a evita insolația, după cum recomandă Sophie Mae, fondatoarea serviciului Furends, pentru îngrijirea animalelor, din Southampton.

De asemenea, și exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătatea câinelui sau a pisicii, însă un alt aspect și mai important îl reprezintă stimularea mentală, susține aceasta. Exercițiile de antrenament ajută câinele sau pisica. De exemplu, jocurile cu mirosul (n.r.: ascunderea deliciilor prin casă) și oferirea de gustări pot menține animalele ocupate, după cum precizează sursa citată.

Uneori, câinilor și pisicilor le place să stea la plajă, adică să se expună la soare. Numai că acest obicei nu este unul sănătos și trebuie să se mute la umbră. Dacă animalul începe să fie agitat, sau să respire mai rapid decât în mod normal, ar fi cazul să-l ducem la veterinar, pentru că poate suferi de insolație. Iar câinii cu blana lungă și mai ales albă sunt susceptibili de a suferi și arsuri solare. Dar și în acest caz există soluții. De exemplu, creme solare speciale pentru câini.

  • Semnele care pot arăta o insolație la câini, conform RSPCA: gâfâit și dificultăți de respirație, salivare excesivă, letargie, somnolență, lipsă de coordonare, dezechilibrare, prăbușire sau chiar vărsături.

Mai predispuse la insolație sunt rasele cu fețe plate și cele cu blană groasă și grea. În acestă situație, putem apela la metode simple, dar eficiente. De exemplu, având în vedere că organismele lor nu fac față căldurii și nu se pot răci singure, putem turna apă peste ele, dar nu prea rece. În plus, animalele trebuie să bea cantități mici de apă, progresiv, până când li se reglează respirația. Nu trebuie turnată apă pe cap și nici nu trebuie folosite cantități mari, pentru a nu se ajunge la punctul în care animalul tremură. Ulterior, animalul trebuie dus la veterinar.

De asemenea, veterinarii recomandă să nu tundem prea tare animalul pentru că îl putem expune la risc de arsuri solare și poate afecta capacitatea naturală de termoreglare. În schimb, periajul trebuie să fie constant.

O altă variantă este îmbrăcarea cățelului sau pisicii cu jachete cu sistem de răcire, sau se pot folosi prosoape umede și covorașe reci. Înfășurarea unui câine într-un prosop umed pentru perioade lungi de timp poate acționa și în detrimentul capacității câinelui de a-și regla temperatura corpului. În schimb, se poate înmuia în apă un prosop subțire sau o cârpă și se plasează pe burta câinelui sau pe interiorul coapselor, pentru perioade scurte de timp.

Un aspect interesant este că înotul poate duce la supraîncălzire, din cauza efortului. Astfel, animalele nu trebuie lăsate să înoate prea mult, iar piscina în care o fac trebuie așezată la umbră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE