Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au început înscrierile la facultate. Deși admiterea se face online, viitorii studenți nu scapă de aglomerație

Digitalizarea României se face tot stând la coadă. Deși admiterea la facultate se face online de anul acesta, viitorii studenți nu scapă de aglomerația de la ușa secretariatului. Universitățile nu mai pot cere copii după actele emise de statul român, însă interdicția nu se aplică și în cazul actelor originale. Ca atare, studenții vor trebui să stea la coadă pentru a depune, fizic, adeverința sau diploma de bacalaureat, în original.

Unele facultăți organizează examene de admitere

Lucian Ciolan, prodecan Universitatea din București: ”Cumva pandemia a ajutat pentru că avem deja un exercițiu. Toate facultățile gestionează admiterea în sisteme computerizate. Odată cu conectarea noastră cu platforma SIIR a Ministerului Educației, începem să tragem de acolo datele privind Bacalaureatul, spre exemplu, și acesta ar fi un progres important. Estimarea mea este că în aproape doi ani de zile, toate universitățile din România vor putea să treacă în format 100% digital inclusiv pentru componenta de înscriere.”

Cozi la facultăți ar putea să apară după ce studenții își confirmă locul, când trebuie să vină să-și depună diploma de bac în original, la secretariatul facultății, în condițiile în care vorbim de mii de studenți în fiecare centru universitar . Universitatea din București, spre exemplu, a scos la concurs, la buget, peste 4.400 de locuri la licență și 3.200 la masterat.

Lucian Ciolan, prodecan Universitatea din București: ”Multe facultăți susțin diverse probe de admitere, unele susțin examen de admitere, altele au probe eliminatorii, de pildă facultățile unde avem concurență mai mare cum ar fi la psihologie, la drept, la jurnalism.”

Spre exemplu, examenul de admitere de la Drept va fi pe 20 iulie. Candidații vor avea la dispoziție patru ore să rezolve mai multe grile la gramatică, economie și gândire critică.

Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept, Universitatea București: ”La programul nostru de licență, concurența a fost, în anii anteriori de patru- cinci candidați pe loc. Anul acesta, la simulare am avut mai mulți candidați decât am avut anul trecut la adevărata admitere. Sperăm să se mențină o concurență bună și în luna iulie.”

Tinerii trebuie să ia în calcul și costurile studiilor

Tinerii care vor o carieră în diplomație și vor sa studieze într-o limbă străină, cum ar fi în engleză sau în franceză, o pot face la Facultatea de Științe Politice.  Candidații au de scris un eseu și la admitere mai contează media de la Bacalaureat pentru ierarhizare.  

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice, Universitatea București: ”Ministerul de externe este un angajator urmărit de absolvenții de la noi. De pildă, ambasadorul nostru la Uniunea Europeană, ambasadorul la NATO și ambasadorul de la Națiunile Unite sunt toți absolvenți ai facultății noastre.”

În afară de examene, dosar de admitere și viitorul pentru care-i pregătește facultatea, tinerii trebuie să ia în calcul și costurile studiilor, chiar dacă prind un loc la buget. Orașele universitare cum este Bucureștiul sunt scumpe.

Georgian Căpățână, absolvent Drept: ”Din punct de vedere al bugetului, dacă uzitezi de serviciile pe care universitatea le oferă, adică mergi la cantină, stai la cămin, cred că te poți descurca și cu un buget destul de redus. Cred că 1.500 de lei pe lună e o sumă rezonabilă.”

Candidații vor afla până la sfârșitul lunii iulie și rezultatele admiterii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE