Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Au împușcat copii, bebeluși, bătrâni." Supraviețuitorii din kibbutz descriu violențele Hamas

Timp de 15 ore, Inbal Reich Alon a fost închisă într-un adăpost în timp ce bărbați înarmați care aparțin grupului Hamas au ucis și răpit zeci de israelieni în jurul casei sale, chiar în afara Fâșiei Gaza. Femeia în vârstă de 58 de ani își amintește că a auzit explozii sâmbătă dimineața.

Reich Alon a crezut inițial că zgomotul era "o furtună", dar în scurt timp și-a dat seama că mica ei comunitate, foarte unită, era atacată. Ea și familia ei s-au refugiat într-o cameră sigură din casa lor, proiectată inițial pentru a-i proteja pe locuitori de tirurile de rachete, potrivit Euronews.com.

Clădirea a fost incendiată de atacatori. "Nu aveam nicio idee despre ce se întâmpla", spune ea, adăugând că auzea țipete în limba arabă. Timp de ore întregi, soțul și copiii ei "nu au dat drumul" mânerului ușii adăpostului, care nu se încuie, așa cum se obișnuiește în acest tip de structură.

Ea a reușit să scape și este acum cazată într-un hotel pe malul Mării Moarte, împreună cu alți aproximativ 150 de locuitori ai kibbutzului (n.r. comunitate rurală) Beeri din sudul Israelului.

Peste 100 de persoane au fost ucise în comunitate

Însă alții nu au fost la fel de norocoși. Numai în kibbutzul ei, "peste 100" de persoane au fost ucise, a declarat purtătorul de cuvânt al ONG-ului Zaka, care a participat la identificarea cadavrelor. 

"Au fost foarte mulți, mai mult de 100" de morți, a declarat purtătorul de cuvânt Moti Bukjin. Bărbații Hamas "au împușcat pe toată lumea, au ucis copii, bebeluși, bătrâni, pe toată lumea cu sânge rece", a adăugat el.

Decesele au făcut parte dintr-un atac pe mai multe fronturi al militanților Hamas asupra orașelor israeliene din apropierea Fâșiei Gaza, sâmbăta trecută. Bărbații înarmați ai Hamas au pătruns în 22 de localități din afara Fâșiei Gaza, inclusiv în orașe și alte comunități aflate la 24 de kilometri de frontieră.

Armata israeliană a declarat că mai mult de 1.000 de persoane au murit în Israel de la incursiunea de sâmbătă. Mai mult de 150 de persoane au fost răpite de Hamas. În Gaza și Cisiordania, 830 de persoane au fost ucise, potrivit autorităților.

'Au împușcat copii, bebeluși, bătrâni, pe oricine'

În kibbutzul Kfar Aza, cadavrele cetățenilor israelieni și ale luptătorilor Hamas zac încă lângă rămășițele arse ale caselor - în condițiile în care soldații abia au început recent efortul de colectare.

Un rezident a descris evenimentele chinuitoare de sâmbătă: "[Militanții] au intrat în fiecare casă, în fiecare cameră, în fiecare loc. Ardeau casa cu ei înăuntru pentru ca ei să moară", a spus el.

"Au împușcat copii, bebeluși, bătrâni, pe oricine. Nimeni nu era în siguranță. Prima victimă a fost o femeie de 90 de ani care stătea pe veranda ei. I-a văzut venind și a fost împușcată".

Un alt rezident a descris ore întregi petrecute ascunzându-se de atacatori: "Am stat în această cameră de panică cred că peste 30 de ore. Apoi au spart ferestrele și au început să tragă peste tot. Cred că la un moment dat au tras în ușa camerei de panică."

Israelul a declarat că a securizat în mare parte granița cu Gaza și a evacuat orașele din apropiere, unde până marți au fost recuperate cadavrele a 1.500 de militanți Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE