Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ați detestat Valentine's Day? Aflați că nesiguranța economică și scumpirile nu fac divorțurile mai ușoare

Ziua Îndrăgostiților a fost sărbătorită săptămâna aceasta în întreaga lume. Dincolo de surprize, dulcegării și iubire pasională, Valentine's day a fost pentru unele cupluri care continuă să rămână împreună, deși nu mai au motive, un memento trist dedicat iubirii.

Ziua Îndrăgostiților este, bineînțeles, o sărbătoare promovată agresiv de companiile care produc bunuri dedicate evenimentului. De la firmele de lenjerie intimă până la producătorii de ciocolată, disperați să găsească o modalitate de a vinde mai multe dulciuri, toți retailerii sunt interesați să capitalizeze pe 14 februarie.

Romantismul, în criză

Însă romantismul este în criză în această perioadă a anului. După perioada stresantă a sărbătorilor de Crăciun, în care familiile au petrecut mai mult timp împreună, cererile de divorț sunt în creștere în ianuarie.

Iubirea se termină. Iar pentru aceia care nu își mai doresc o viață în doi, divorțul este instrumentul ideal pentru recuperarea libertății. Însă scumpirile, incertitudinea economică și sentimentul de insecuritate au schimbat percepția asupra divorțurilor. Nu mai este rentabil să ieși dintr-o căsnicie.

Și nu, nu toate divorțurile se încheie cu cifre atât de amețitoare, precum cele rezultate din acordul de aproape 65 de miliarde de euro dintre Jeff Bezos și fosta sa soție, MacKenzie. Împărțirea finanțelor poate pune în continuare presiune asupra familiilor care, în contextul actual, se luptă să plătească facturile.

Iubirea se sfârșește. Iar pentru aceia care nu își mai doresc o viață în doi, divorțul este instrumentul ideal pentru recuperarea libertății. Însă scumpirile, incertitudinea economică și sentimentul de insecuritate au schimbat percepția asupra divorțurilor. Nu mai este rentabil să ieși dintr-o căsnicie.

Și nu, nu toate divorțurile se încheie cu cifre atât de amețitoare, precum cele rezultate din acordul de aproape 65 de miliarde de euro dintre Jeff Bezos și fosta sa soție, MacKenzie. Împărțirea finanțelor poate pune în continuare presiune asupra familiilor care, în contextul actual, se luptă să plătească facturile.

"Vedem cum prețurile facturilor, carburnaților și alimentelor au crescut, toate aceste scumpiri nu arată decât că din economiile unei familii, la divorț, cei doi nu vor putea împărți mare lucru", spune Georgina Chase, avocat specializat în dreptul familiei, în cadrul Slater & Gordon din Marea Britanie.

În ianuarie 2023, rata anuală a inflației din România, este 15.1%, potrivit INS, iar prețurile de consum pentru acceași lună, comparativ cu decembrie 2022, au crescut cu 0.3%.

Nici prețurile imobilelor sau a chiriilor nu au scăzut, dimpotrivă. Acestea sunt în continuă creștere, așa că separarea și mutarea din locuința comună devine o opțiune riscantă, în momentul unui divorț.

"Un membru al familiei, care ar fi vrut să divorțeze și să rămână în locuința conjugală, în beneficiul copiilor, poate constata că acum, din cauza ratelor sau a ipotecii, și a facturilor care au crescut, nu-și mai poate permite această opțiune după divorț", explică avocata.

Un nou început, oricât de dificil ar fi

Dacă ne închipuiam că e greu să ne mutăm în 2023, să ne imaginăm cum ar fi să vindem acum un imobil, iar din banii obținuți să cumpărăm două case.

Multe dintre cuplurile care au contractat serviciile avocatei au fost îngrijorate de cum se vor descurca cu banii după divorț.

"Am văzut mai mulți oameni reticenți în a demara procedura de divorț din cauza costurilor de viață. Și, într-adevăr, cercetarea întreprinsă de Slater & Gordon arată că 40% dintre soți spun că scumpirile au pus o presiune suplimentară asupra căsniciei lor", mai spune aceasta.

Și criza nu pune doar o presiune suplimentară asupra cuplurilor deja hotărâte să divorțeze, ci și asupra cuplurilor fericite - stresul asociat cu împărțirea cheltuielilor sau discuțiil despre bani ar putea aduce cupluri cândva fericite pe calea unei despărțiri. Pentru aceste căsnicii, îngrijorarea că divorțul poate fi o afacere costisitoare nu va genera tocmai multe speranțe în ceea ce privește perspectivele lor matrimoniale.

"Sfatul meu este să nu amânați neapărat divorțul doar din cauza scumpirilor", spune Chase. "Nu știm sigur cât va dura criza. A tergiversa, a sta într-o căsnicie nefericită la nesfârșit este puțin probabil să fie în beneficiul cuiva, mai ales al copiilor", a explicat avocata.

Sfatul lui Chase pentru orice cuplu care se întreabă în prezent dacă divorțul este decizia corectă este să încerce să găsească o cale amiabilă de separare, dar să nu persiste într-o relație nefericită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE