Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturiile primilor martori la atacul din Texas: „Am înregistrat o fetiță care spunea că a fost împușcată și că avea nevoie de ajutor”

Câțiva locuitori din Uvalde au fost primii martori oculari ai atacului în care 19 copii și doi adulți au fost împușcați mortal de un tânăr de 18 ani. Înregistrările lor video au surprins momentele de panică în care copiii au spart geamurile și au fugit din școală. Mărturiile lor ne arată încă o dată drama prin care au trecut elevii și timpul de reacție întârziat al forțelor de ordine aflate la fața locului.

O fetiță a rămas captivă în interiorul școlii din Uvalde, în timp ce atacatorul își descărca încărcătoarele puștii de asalt.

Mike Palacios, rezident în Uvalde, a fost printre primii martori după ce a văzut pe Facebook o postare a poliției locale.

Mike Palacios, martor ocular: „Când filmam live pe Facebook, stăteam lângă patrula de poliție și în filmare ne puteți auzi pe toți în microfon. Microfonul era deschis, așa că am putut auzi ce se întâmplă în școală. La acel moment am înregistrat o fetiță care spunea că a fost împușcată și că avea nevoie de ajutor.”

Elicopterele poliției care au survolat perimetrul școlii au acoperit strigătele de ajutor ale copiilor și zgomotul produs de gloanțe.

Mike Palacios, martor: „Nu puteam înțelege. Nu știu cum oamenii pot fi atât de răi să rănească așa un copil. Înțelegeți? Și mă doare inima. Mă doare inima pentru părinții ei, înțelegeți?”

Bill Burns, martor ocular: „După primele rafale, pe care le-am recunoscut a fi împușcături, am auzit alte zgomote care păreau mai silențioase, dar asta a fost singura diferență. Nu știam de unde vin.”

Alți locuitori au suprins și una dintre mașinile patrulei de poliție care se îndrepta în viteză spre clădirea școlii.

Bill Burns, martor ocular: „Am văzut când a venit poliția și a închis rapid școala. Au intrat și am fost surprins cum atât de mulți polițiști se pot mișca atât de repede. Apoi, când i-am văzut pe copii ieșind pe ferestre, am simțit că e minunat că-i scot pe copii afară. Știți că o să fie bine. Nu avem nicio idee ce se întâmplase până în acel moment.”

Mai mulți copii fug afară. Sparg geamurile.

Mike Palacios, martor ocular: „Cred că forțele de ordine ar fi trebuit să acționeze mai repede, așa cum spuneam. Faci ceea ce știi. El trăgea, avea o armă. Acolo erau copii. Trebuie să intri acolo.”

Cred că părinții și comunitatea noastră au nevoie de niște răspunsuri. Au dreptul să primească niște răspunsuri și cred că ar trebui investigat. Dacă au fost deficiențe, cineva trebuie tras la răspundere, așa cum suntem și noi suntem trași la răspundere dacă greșim.

Atacul armat la școala primară din Uvalde a fost cel mai grav din istoria Texasului. Atacatorul, Salvador Ramos, un tânăr de 18 ani, a intrat în clădire cu o pușcă de asalt. Potrivit directorului Departamentului pentru Siguranță Publică, atacatorul a fost ucis după ce 20 de polițiști au așteptat 45 de minute pe holurile școlii pentru ca cineva să vină cu o cheie ca să deschidă sala în care se afla.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE