Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astenia de primăvară: epuizare fizică și psihică. Legumele, arme în lupta cu tristețea

Primăvara nu aduce doar zile însorite, ci și schimbări de dispoziție pentru mulți dintre noi. Oboseala fizică și psihică sunt semne ale asteniei de primăvară cauzată de schimbarea anotimpurilor. Din fericire, există soluții pentru a combate aceste stări. Iar una dintre ele vine din bucătărie: spanacul, urzicile sau usturoiul verde pot fi principalele arme în lupta cu tristețea.

Primăvara și-a intrat în drepturi cu vreme frumoasă și temperaturi ridicate. Cu toate acestea, uneori simțim slăbiciune și o stare de oboseală generală ne toarnă plumb în picioare. Lipsa de energie caracterizează cel mai bine astenia.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași: Este o grupare de simptome determinate de adaptarea dificilă a organismului la noile temperaturi. Cefalee, astenie, vertij, durerile de cap sunt supărătoare, tulburările de somn sunt importante. Se asociază adesea somnolența de pe timpul zilei cu dificultățile de adormire.

Principala cauză a acesteia este epuizarea stocului de vitamine din organism după ieșirea din iarnă

Totul se rezolva cu o vizită la piață.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași: Un regim alimentar cu o cură de vitamine, fructele de sezon, legumele de sezon, pot fi extrem de importante, iar să știți că spanacul, leurda, urzicile sunt soluții magice pentru a ne asigura echilibrul, din punct de vedere al vitaminelor.

Gospodinele care văd în verdele de pe tarabe sănătate, își umplu sacoșele cu legături de spanac, ștevie, lobodă sau urzici. De la usturoi și ceapă verde, până la leurdă, fiecare este o armă în plus, împotriva asteniei.

Primăvara, din meniul cântăreței Romanița Duminică nu lipsesc niciodată verdețurile.

Romanița Duminică, cântăreață: Avem nevoie să ne curățăm, așa, puțin pe dinăuntru acum, după iarnă, după toate mâncărurile grele și am venit după urzici, după spanac, după leurdă, după ceapă verde, după usturoi verde.

După o asemenea cură se simte plină de viață.

Romanița Duminică, cântăreață: Urzicile îmi place să le gătesc cum le face mamaie, mâncărică de urzici cu o bucată de mămăligă lângă și cu un ou ochi pe deasupra, iar spanacul, spanacul să știi că îl folosesc foarte mult crud, îl bag în smoothie-uri, fac aproape în fiecare dimineață tot felul de shakeuri proteice și pun o mână de spanac mai întotdeauna, pentru că are foarte mult fier.

Spre deosebire de cura de iarnă, cea de acum mai are încă un imens avantaj: prețul. Cumpărăturile pentru o săptămână costă în jur de 80 de lei. Specialiștii spun că în aceasta perioadă trebuie să profităm de vremea frumoasă și să petrecem cât mai mult timp în aer liber.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE