Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arsenal are cel mai valoros lot din lume. Record de bani cheltuiți în această vară

Arsenal a pierdut dramatic lupta la titlu în sezonul trecut, când a condus o mare parte din campionat, dar a ratat trofeul în detrimentul lui Manchester City, la cinci puncte în spate. Astfel, antrenorul Mikel Arteta își întărește serios echipa în această perioadă de mercato și a făcut deja trei transferuri sonore, pe sume foarte mari. În total, "Tunarii" au adus nouă fotbaliști, însă doar trei au fost cumpărați și restul au revenit după împrumuturi.

Declan Rice, cel mai scump jucător din istoria Premier League

Cel mai scump dintre ei este Declan Rice. Conform publicației de specialitate Transfermarkt, mijlocașul central, în vârstă de 24 de ani, a fost cumpărat de la West Ham pentru 116,6 milioane de euro. însă suma poate ajunge la 122,2 milioane de euro, cu tot cu bonusuri și alte clauze.

Așadar, Declan Rice devine cel mai scump jucător care ajunge în Premier League și depășește cele 121 de milioane de euro pe care Chelsea le-a plătit celor de la Benfica, în ianuarie 2023, pentru argentinianul Enzo Fernandez. Totodată, Declan Rice devine și fotbalistul englez cel mai scump din istorie. L-a depășit pe Jack Grealish, care a costat 117,5 milioane de euro în august 2021, când a fost transferat de la Aston Villa la Manchester City.

  • La cei 24 de ani, Declan Rice are 43 de selecții în naționala Angliei și 3 goluri.
  • La West Ham, Rice a evoluat în 245 de meciuri oficiale, a marcat 15 goluri și 13 pase decisive și și-a trecut în palmares trofeul Conference League.
  • Arsenal a câștigat ultimul titlu de campioană a Angliei în 2004, pe vremea când era manageriată de legendarul Arsene Wenger, cel care a fost pe banca "Tunarilor" timp de 22 de ani.

Arsenal a devenit echipa cu cel mai valoros lot din lume

Arsenal s-a întărit în toate compartimentele. Dacă pe Rice l-a luat pentru mijlocul terenului, în atac l-a transferat pe Kai Havertz, de la Chelsea. Neamțul în vârstă de 24 de ani a costat 76 de milioane de euro.

În centrul defensivei, "Tunarii" l-au adus pe Jurrien Timber. Olandezul de 22 de ani a fost adus de la Ajax în schimbul a 40 de milioane de euro.

Astfel, Arsenal a cheltuit până acum peste 238 de milioane de euro.

Cu cei trei jucători aduși, Arsenal a ajuns să aibă cel mai valoros lot din lume, cotat la 1,21 miliarde de euro, conform Transfermarkt.

VEZI GALERIA
10 imagini

Sume uriașe cheltuite de cluburile din Anglia pe transferuri

Însă nu doar Arsenal a transferat jucători scumpi, ci și alte cluburi din Premier League. De altfel, Anglia are cel mai scump campionat din lume, cu cele mai mari salarii și cele mai mari drepturi TV.

Astfel, Liverpool a dat și ea lovitura și a cumpărat doi jucători pe sume foarte mari. Maghiarul Dominik Szoboszlai a costat 70 de milioane de euro și a fost adus de la Leipzig, în timp ce campionul mondial Alexis Mac Allister a fost cumpărat de la Brighton în schimbul a 42 de milioane de euro.

Chelsea s-a mișcat și ea pe piața transferurilor și l-a adus pe Christopher Nkunku, de la Leipzig, pentru 60 de milioane de euro. Dar londonezii au și vândut. Astfel, Mason Mount a fost cumpărat de Manchester United cu 64,2 milioane de euro.

Newcastle, care este considerat cel mai bogat club din lume, având în vedere că a fost achiziționat de Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită în 2021, l-a adus pe Sandro Tonali, de la Milan, pentru 64 de milioane de euro.

Micuța Wolverhampton a plătit și ea o sumă considerabilă pe un transfer sonor, 60 de milioane de euro, pentru Matheus Cunha, de la Atletico Madrid.

Tottenham, echipă care își propune an de an un trofeu, și l-a acontat pe James Maddison, de la Leicester, pentru 46,3 milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE