Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sudan: 20 de români încă așteaptă evacuarea. Conflictul, oprit pentru 72 de ore

Secretarul de stat al Statelor Unite a anunțat că părțile aflate în conflict în Sudan au convenit asupra unei încetări a focului, timp de 72 de ore.

Potrivit Ministerului Român de Externe, nouă cetățeni români și un sudanez au fost evacuați până acum din Sudan, în cadrul unei operațiuni coordonate de Franța. Ambasada României la Addis Abeba a anunțat că în Sudan se mai află 20 de cetățeni români și 3 membri de familie, cetățeni sudanezi și egipteni, care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Al treilea armistițiu

Este cea de-a treia încetare a focului anunțată de la izbucnirea violențelor din Sudan, cele anterioare nefiind respectate. Între timp, tot mai multe națiuni își evacuează cetățenii din zona de conflict.

Prim-ministrul Japoniei a declarat că opt cetățeni japonezi au fost evacuați de către armata franceză și alți 45 au fost aduși de către trupele nipone.

Fumio Kishida, premierul Japoniei: "Aș dori să mulțumesc Franței pentru cooperare. Evacuarea tuturor rezidenților japonezi, inclusiv a personalului ambasadei, care au solicitat să fie evacuați din Khartoum a fost încheiată cu succes."

Și Statele Unite au început evacuarea cetățenilor americani care doresc să părăsească Sudanul, potrivit unor oficiali de la Casa Albă și Pentagon.

Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: "În ceea ce privește etapele următoare, Comandamentul SUA pentru Africa și Departamentul Apărării continuă să colaboreze îndeaproape cu Departamentul de Stat, care are responsabilitatea de a ajuta cetățenii americani care doresc să părăsească Sudanul."

Și zeci de cetățeni din Kenya au părăsit cu succes Sudanul, cu ajutorul unui avion al Forțelor Aeriene din Kenya.

Aden Duale, Secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării din Kenya: "În total avem 3.000 de persoane (n. red. în Sudan) și nu vom ezita să evacuăm și persoane de alte naționalități, pentru că asta face fiecare țară care este implicată în operațiunea de evacuare."

Guvernele străine au evacuat sute de diplomați și alți cetățeni din Sudan. Mai multe țări au declarat că se mai pot face și alte evacuări, dacă armistițiul va fi respectat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE