Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE: Nouă cetăţeni români au fost evacuaţi din Sudan

Publicat de: Euronews

Ministerul Afacerilor Externe a contactat 22 de cetățeni români din Sudan în vederea evacuării. Ei au fost identificați cu ajutorul Ambasadei României din Etiopia.

24/04/2023 , 10:33

Update MAE: Nouă cetăţeni români au fost evacuaţi din Sudan

Nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului în noaptea de duminică spre luni, cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Djibouti, transmite MAE, citat de Agerpres.

La acest moment, potrivit datelor deţinute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetăţeni români şi trei membri de familie (cetăţeni sudanezi şi egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

România nu mai are diplomați în Sudan din 2021, când activitatea ambasadei a fost suspendată. După ce confruntările au escaladat în țara africană, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ordonat evacuarea diplomaților americani și închiderea ambasadei din Khartoum.

Sâmbătă a început evacuarea cetățenilor străini

Evacuarea cetățenilor străini de Sudan a început sâmbătă, pe fondul unui scurt armistițiu care a fost “rupt înainte de a începe”, a anunțat armata sudaneză.

"Am acceptat acest armistițiu doar din motive umanitare, ca oamenii care au nevoie de medicamente să poată merge să le cumpere, ca oamenii să poată să iasă din case și să facă rost de rezerve de apă potabilă. Ei (n. red. grupul paralimitar Rapid Support Forces) au încălcat acest armistițiu înainte ca el să intre în vigoare. Iată de ce luptele nu au încetat", a declarat șeful adjunct al Statului Major al Forțelor Armate Sudaneze, Abdel-Hammoud Hammad.

Primii civili repatriați au fost 157 de cetățeni ai Arabiei Saudite.

"Mulțumim guvernului nostru pentru efortul mare pe care l-a depus și pentru preocuparea față de siguranța și securitatea cetățenilor din străinătate, precum și a misiunilor străine", spune un cetățean.

De două săptămâni, Sudanul este scena unor revolte extrem de violente. În centrul orașului Khartoum se duc lupte între armată și Forțele de Intervenție Rapidă. Și în alte orașe mari situația este complicată. Oamenii stau baricadați în case.

"Cea mai mare problemă pentru Al-Fashir este că oamenii nu au acces la utilități. În oraș nu este curent și temperaturile ajung la 41 de grade Celsius. Oamenii nu au apă. Rezervele de apă potabilă se epuizează extrem de repede. Liniile de aprovizionare ajung doar până la periferii. Furnizorilor le este frică să intre în localitate, să facă această călătorie periculoasă pentru a aduce produse alimentare", a spus Thomas Okedi, reprezentantul oficiului consiliului norvegian pentru refugiați în Al-Fashir.

Civilii, afectați de lupte

Și civilii devin victime ale luptelor dintre soldați și rebeli.

"Am avut mult de suferit în urma bombardamentului. Am adunat cu mâinile goale schijele din casă. Camera în care stăteam a fost grav avariată, geamurile s-au spart", spune un civil.

Revoltele din Sudan au început acum două săptămâni. Cel puțin 400 de oameni au fost uciși și mai mult de 3.500 au fost răniți.

În ultimii ani, Sudanul, membru al Ligii Arabe, a devenit un punct fierbinte în lupta pentru influență dintre Rusia și puterile occidentale, în special Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE