Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata ucraineană a luat măsuri sporite de securitate la granița cu Belarus. Locuitorii satelor de frontieră se tem de o nouă invazie

Publicat de: Euronews

Armata ucraineană a luat măsuri sporite de securitate la granița cu Belarus, în condițiile în care Rusia și-a întărit contingentul militar din această țară. Zona de frontieră este atent monitorizată cu drone de recunoaștere, iar populația din localitățile învecinate trăiește cu frica unei noi invazii din nord.

Frontiera dintre Belarus și Ucraina are o lungime de 1.000 de kilometri

Frontiera dintre Belarus și Ucraina are o lungime de 1.000 de kilometri, traversând o zonă acoperită de mlaștini și păduri. Deși oferă o barieră naturală în calea eventualelor trupe de invazie, este și o adevărată provocare pentru militarii ucraineni. Ei trebuie să observe și cel mai mic semn al unei posibile agresiuni, similare cu cea de la începutul războiului. Dronele de recunoaștere sunt de real ajutor în aceste condiții.

Șeful unității de informații: „Folosim dronele pentru a avea în mod constant informații despre ceea ce face inamicul. Monitorizăm permanent inamicul din aer, dacă sunt mișcări de trupe, despre ce contingente este vorba, în ce direcție se mișcă. Este clar că și inamicul ne monitorizează. Permanent cercetează zonele minate, unde se află trupele și pozițiile noastre întărite.”

Armata ucraineană a întărit semnificativ, începând din această vară, apărarea la granița cu Belarus

Armata ucraineană a întărit semnificativ, începând din această vară, apărarea la granița cu Belarus. Au fost construite tranșee de apărare, iar câmpurile au fost minate. Îngrijorarea privind o posibilă invazie a crescut mult în ultima perioadă, pe măsură ce armata belarusă și cea rusă au intensificat antrenamentele comune, iar Rusia a dislocat mai multă tehnică de război în poligoanele belaruse. De asemenea, a crescut frecvența întâlnirilor dintre liderii de la Minsk și Moscova.

Șeful unității de informații: „Ei desfășoară măsuri de întărire a zonei, a patrulei. Totuși, acum nu observăm o acumulare semnificativă trupe în acest perimetru.”

Chiar dacă liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, a spus de mai multe ori că nu-și va trimite armata în Ucraina, autoritățile de la Kiev preferă să întărească apărarea în zonă pentru a evita scenariul din primăvara trecută. Atunci, trupele ruse au invadat Ucraina din Belarus și au ajuns până în apropierea capitalei ucrainene. Și locuitorii satelor de frontieră se tem de o nouă invazie.

Locuitorii satelor de frontieră se tem de o nouă invazie

Locuitor: „Trăim într-o permanentă frică. Suntem atenți la fiecare zgomot, la orice sunet. Vă zic, aceasta nu e viață. Când oamenii sunt într-o frică constantă, aceasta nu e viață.”

Locuitor: „Ne facem griji, avem emoții, ne este frică. Avem și speranța că ai noștri ne vor apăra, că ei nu vor trece. Prima dată, într-adevăr, au reușit să ne invadeze, fiindcă atunci nu am avut cu ce să-i oprim. Acum avem armată, dar și ceva armament. Sigur, avem nevoie de mai mult armament, dar cred că nu vom trece printr-o nouă invazie.”

Potrivit armatei ucrainene, există semne clare că Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina, iar una din direcțiile de atac ar putea să fie din Belarus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE