Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și Belarus au început exercițiile militare comune. Kievul se teme de o nouă ofensivă dinspre nord

Rusia și Belarus au început luni exerciții militare comune, provocând îngrijorări la Kiev și în Occident cu privire la posibilitatea unei noi ofensive ruse dinspre nord. În februarie 2022, Rusia a folosit Belarusul pe post de trambulină pentru a invada Ucraina.

Cele două state vor efectua exerciții militare, care implică și forțele aeriene, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie. Astfel, vor fi folosite toate aerodromurile miltiare din Belarus, potrivit anunțului făcut de Ministerul Apărării de la Minsk, citat de euronews.com.

Oficialii din Belarus spun că exercițiile militare sunt „defensive” și că nu intenționează să intre în război. Totodată, aceștia acuză Ucraina că lansează „provocări” și generează tulburări la granița dintre cele două state.

Moscova respinge acuzațiile potrivit cărora ar exercita presiuni asupra președintelui din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru a se implica mai activ în războiul din Ucraina, de partea Rusiei. Pe de altă parte, Kievul a avertizat în mod repetat cu privire la posibile atacuri dinspre Belarus.

Belarus, implicat în mai multe exerciții militare

De la atacul asupra Ucrainei, Minskul a efectuat diverse exerciții militare, atât în mod independent, cât și împreună cu Moscova. Canalele neoficiale de monitorizare militară de pe Telegram au raportat că echipamente militare, inclusiv avioane de luptă și elicoptere de transport, sunt trimise constant în Belarus de la începutul anului. Presa nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE