Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata sârbă este în alertă după ce mai mulți civili și militari au fost răniți în timpul violențelor din Kosovo

Cel puțin 50 de sârbi și 25 de militari ai trupelor internaționale de menținere a păcii KFOR au fost râniți în timpul violențelor din nordul regiunii Kosovo. Grupuri de civili violenți au încercat să ocupe clădirile administrative din localitățile, unde, la recentele alegeri, au învins etnici albanezi. 

Mulți dintre militarii răniți sunt italieni

Sârbii, care sunt majoritari în nordul regiunii Kosovo, încearcă să  împiedice activitatea primăriilor controlate acum de minoritatea albaneză, după ce au boicotat alegerile municipale. Pentru a dispersa mulțimea violentă, soldații din trupele internaționale au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante. Mulți dintre militarii răniți sunt italieni, ceea ce a provocat reacția premierului Giorgia Meloni.

Aceasta a menționat că Italia este angajată pentru a menține pacea în Balcani. Meloni a calificat atacul asupra soldaților KFOR drept inacceptabil și iresponsabil și a spus că nu va tolera alte acțiuni de acest fel.

Și președintele sârb Aleksandar Vučić a reacționat. El apără însă poziția Serbiei și spune că premierul kosovar Albin Kurti este vinovat pentru tensiunile din Kosovo. Vučić și-a petrecut noaptea alături de trupele sârbe staționate în apropierea graniței cu Kosovo.

”Ne-am mobilizat forțele, în funcție de situație, în acele locurile în care am considerat că este necesar. Vom merge în multe locuri cu armata noastră. Nu vom permite pogromul poporului sârb,” a explicat Aleksandar Vucic, președintele Serbiei.

Încă de săptămâna trecută, armata sârbă este în stare de alertă, după escaladarea tensiunilor și intervenția poliției kosovare în localitățile în care sârbii blochează primăriile. Belgradul nu recunoaște independența Kosovo, declarată în anul 2008.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE