Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armament și vehicule militare din Marea Britanie ar putea fi produse în Ucraina sub licență

Arme și vehicule militare britanice ar putea fi fabricate în Ucraina sub licență. Inițativa ar reduce astfel dependența statului ucrainean de livrările de arme de la aliații occidentali și ar întări legătura Kievului cu NATO, informează The Telegraph.

Reprezentanți ai industriei britanice de apărare s-au deplasat în Ucraina pentru a discuta despre înființarea unor întreprinderi cu capital comun, pentru fabricarea de arme și vehicule militare la nivel local, mai arată sursa citată.

Competiție europeană pentru înarmarea Ucrainei

Totodată, în cursa pentru înarmarea Ucrainei la nivel local s-au înscris și alte companii europene, care se află în tratative cu oficialii de la Kiev, mai arată The Telegraph.

Publicația citează un director executiv din industria de apărare a Regatului Unit care a declarat că este vorba de o "competiție europeană", iar Marea Britanie vrea să se regăsească "în fruntea listei de așteptare", pentru a devansa Franța sau Germania.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a călătorit săptămâna trecută la Londra și Paris pentru a solicita mai mult sprijin european: mai multe arme pentru a respinge invazia Rusiei, precum avioane de luptă moderne și arme de luptă grele cu rază lungă de acțiune.

Premierul britanic Rishi Sunak i-a spus președintelui Ucrainei că "nimic nu este exclus" când vine vorba de furnizarea de avioane de luptă Ucrainei, pentru a contracara Rusia, după ce acesta a anunțat demararea unui plan de pregătire a piloților ucraineni pentru a zbura cu avioane de luptă la standardele NATO.

Atât premierul Rishi Sunak cât și Ministerul Apărării au refuzat să facă declarații publice cu privire la o astfel de înțelegere, spunând că este o chestiune ce ține de industria de profil.

Ce presupune pentru Ucraina colaborarea industrială

Ed Arnold, cercetător la think tank-ul Royal United Services Institute și fost ofițer în cadrul NATO, a explicat că o colaborare în materie militară ar putea fi un liant pentru întărirea relațiilor internaționale.

"Cooperarea în sectorul industrial determină o aprofundare a relațiilor internaționale. Acest lucru ar putea fi calificat inițial ca având caracter comercial, dar va avea nevoie cel puțin de o aprobare politică tacită".

Specialistul a mai adăugat că un acord cu privire la achiziția de echipamente militare ar "indica o viitoare cooperare pe termen lung și ar aprofunda legăturile dintre Marea Britanie și Ucraina la un nivel fără precedent".

Acesta a întărit că un astfel de acord ar aduce Ucraina "mai aproape de NATO și de structurile de securitate europene".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE