Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi planuri pentru ajutorarea Ucrainei. Miniștrii Apărării din țările occidentale se vor reuni la Bruxelles, pe 14 februarie

Miniștrii Apărării din țările occidentale, inclusiv state-membre ale NATO, se vor reuni pe 14 februarie la Bruxelles, pentru a discuta noi măsuri de sprijin militar pentru Ucraina. Kievul insistă ca partenerii occidentali să aprobe livrarea de avioane moderne de luptă, după ce anterior au convenit livrarea de tancuri.   

Rusia continuă bombardamentele în Ucraina

Înainte de întâlnirea de la Bruxelles, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat la telefon cu omologul său ucrainean despre prioritățile reuniunii miniștrilor occidentali ai apărării. Cei doi oficiali au vorbit și despre livrarea în Ucraina a sistemelor de apărare aeriană și de artilerie. De asemenea, s-a vorbit despre urgentarea livrării ajutoarelor militare convenite la reuniunile anterioare.  Între timp, armata rusă a anunțat că a bombardat uzine ucrainene unde se produceau blindate.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „În urma unui atac cu rachete de înaltă precizie al forțelor aeriene ruse, în orașul Harkov au fost lovite halele de producție a vehiculelor blindate pentru forțele armate ucrainene, de la Uzina de construcții de mașini Malișev”.

Bombardamentele au fost confirmate de armata ucraineană, care a menționat că unele rachete au lovit infrastructura civilă.

Pavlo Kovalciuk, reprezentantul Statului major al armatei ucrainene: „Inamicul a lansat 12 atacuri cu rachete, dintre care trei asupra infrastructurii civile din Harkov. Au mai fost 32 de atacuri aeriene, inclusiv șase cu drone kamikaze Shahed-136. Patru drone au fost doborâte. De asemenea, inamicul a tras peste 90 tiruri din sisteme reactive de rachete”.

Lupte grele lângă Vuhledar și Bahmut

Lupte grele se dau și în regiunea Donețk, lângă orașele Vuhledar și Bahmut. Din cauza bombardamentelor intense, oamenii stau zile în șir ascunși în subsoluri, iar autoritățile încearcă să-i evacueze.

Oleksandra Havrilko, purtătorul de cuvânt al poliției din regiunea Donețk: „Acum, în Vuhledar, au loc lupte grele. Este foarte periculos pentru civili să rămână acolo. Oamenii trăiesc în subsoluri deja de mai multe luni”

Condițiile în care trăiesc locuitorii din Vuhledar sunt îngrozitoare. Pe lângă bombardamente, oamenii suferă de frig și de foame.

Oleksandra Havrilko, purtătorul de cuvânt al poliției din regiunea Donețk: „Nu este electricitate, nu există niciun fel de comunicații de mult timp. Pe parcursul ultimei săptămâni, luptele au escaladat, continuă atacurile inamicului. Iar evacuarea localnicilor este din ce în ce mai grea”.

Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse au pierdut peste o sută de unități de tehnică blindată în încercarea de a ocupa orașul Vuhledar.  Iar Institutul pentru Studiul Războiului din SUA scoate în evidență că eșecurile armatei ruse sunt criticate de cetățeni și bloggeri deopotrivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE