Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arabia Saudită lansează o campanie de donaţii pentru palestinienii din Gaza

Arabia Saudită a anunţat joi lansarea unei campanii de strângere de fonduri pentru palestinienii din Gaza, în cea de-a 27-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, informează France Presse.

Regele Salman a donat 30 de milioane de riali (aproximativ 8 milioane de dolari), în timp ce prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al ţării, Mohammed bin Salman, 20 de milioane de riali, potrivit canalului public Al-Ekhbariya.

Campania "face parte din rolul istoric al regatului de a sta alături de poporul palestinian în diferitele crize şi încercări prin care a trecut", a declarat Abdallah al-Rabeeah, responsabilul Centrului de ajutor umanitar şi salvare al regelui Salman, citat de agenţia oficială de presă saudită.

Arabia Saudită nu a recunoscut niciodată Israelul

La 7 octombrie, militanţi ai grupării islamiste palestiniene Hamas s-au infiltrat pe teritoriul israelian, ucigând 1.400 de persoane şi răpind alte 242.

De atunci, riposta israeliană a făcut aproape 8.800 de morţi în Fâşia Gaza, inclusiv 3.648 de copii, potrivit mişcării islamiste palestiniene.

Arabia Saudită, unde se află cele mai sfinte locuri ale islamului, nu a recunoscut niciodată Israelul şi a condamnat atacurile asupra civililor din Gaza.

Înainte de război, Arabia Saudit[ a iniţiat discuţii cu Statele Unite cu privire la o posibilă normalizare cu Israelul, dar ele au fost suspendate, a declarat un oficial saudit pentru AFP la mijlocul lunii octombrie.

Manifestaţiile sunt interzise în regat, unde, spre deosebire de alte ţări arabe, populaţia se luptă să-şi exprime solidaritatea cu palestinienii.

Luna trecută, clubul de fotbal Al Hilal a publicat fotografia unui jucător purtând un keffiyeh palestinian, înainte de a o şterge la scurt timp după aceea.

"Nu putem vorbi public despre sprijinul nostru pentru Palestina", a declarat pentru AFP Ali, un funcţionar care nu a dorit să-şi dea numele din cauza sensibilităţii problemei.

"Obişnuiam să plătesc din banii mei de buzunar pentru a-i sprijini pe palestinieni în timpul Intifadei de acum 20 de ani. Astăzi am fost reduşi la tăcere şi nici nu putem măcar scrie un mesaj de susţinere pe reţelele sociale", s-a plâns el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE