Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aplicația bazată pe ChatGPT care îi ajută pe nevăzători să "vadă" lumea din jurul lor

Am putea spune că ne aflăm încă în primele zile ale unei proliferări inevitabile de aplicații, plug-in-uri și instrumente ChatGPT pentru automatizarea sarcinilor zilnice dificile.

Dar unele minți strălucite găsesc deja utilizări interesante pentru revoluționarul chatbot de inteligență artificială (AI) al OpenAI, în afară de plagiatul eseurilor, trimiterea de e-mailuri pompoase și întrebări abusrde cum ar fi dacă Dumnezeu există, potrivit Euronews Next.

Să luăm, de exemplu, o aplicație pentru persoanele cu deficiențe de vedere și nevăzători numită ”Be My Eyes”.

Fondatorul Hans Jørgen Wiberg, care are el însuși deficiențe de vedere, a dezvoltat ideea în 2012 ca o modalitate de a obține asistență vizuală atunci când era singur, iar acum se bazează pe tehnologia din spatele ChatGPT.

Cum funcționează?

Lansată în 2015, aplicația funcționează prin împerecherea persoanelor cu deficiențe de vedere sau nevăzătoare cu voluntari văzători care le servesc drept "ochi" prin apel video.

În prezent, cu o jumătate de milion de utilizatori nevăzători și cu vedere slabă, pe lângă cei 6,4 milioane de voluntari văzători, aplicația testează acum un "voluntar virtual" care funcționează cu ajutorul ChatGPT.

Acest lucru înseamnă că utilizatorii pot face o fotografie cu ajutorul telefonului lor, o pot trimite prin intermediul aplicației și li se descrie instantaneu fotografiile cu detalii impresionante.

Ajutorul virtual poate chiar să sugereze rețete de preparat pe baza imaginilor cu conținutul frigiderului unui utilizator.

"Îl folosesc destul de des, poate o dată sau de două ori pe săptămână", a declarat Jesper Holten, un utilizator Be My Eyes care este complet orb.

"Tind să îl folosesc în situații de zi cu zi, cum ar fi atunci când gătesc mâncare și vreau să arunc o privire la conserve, în special. Conservele alimentare pot fi foarte greu de verificat în ceea ce privește conținutul lor".

Utilizarea ChatGPT pentru streaming video live

Wiberg spune că au fost contactați de OpenAI la începutul lunii februarie pentru a ajuta la lansarea noului generator de transformare a imaginii în text al start-up-ului.

"Mi-a fost foarte greu să dorm de atunci, deoarece cred că există atât de multe posibilități în care acest lucru ar putea ajunge", a spus el.

Una dintre posibilitățile tentante care îl țin treaz noaptea este posibila integrare a ChatGPT în streamingul video în direct, ceea ce ar putea deschide o lume a accesibilității pentru persoanele cu probleme de vedere.

Holten este încântat de perspectiva de a putea explora locuri noi în mod independent.

"Vreau să am un nivel de încredere pe care nu îl am neapărat în spații necunoscute, iar dacă tehnologia AI mă poate ajuta să câștig sau să recâștig acest nivel de încredere, ar fi cu adevărat ceva", a spus el.

Deocamdată, voluntarul virtual se află încă în faza de testare beta închisă și nu este disponibil pentru utilizare pe scară largă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE