Antreprenorii bulgari, îngrijorați de trecerea la euro. De la 8 august, prețurile trebuie afișate simultan în leva și euro

Proprietarii de mici afaceri din Bulgaria sunt îngrijorați că schimbarea monedei naționale, leva, cu euro ar putea aduce o nouă criză pentru ei. Eventuala majorare a prețurilor ar putea afecta puterea de cumpărare a bulgarilor.

Familia Terziev a deschis primul magazin bio în Haskovo în urmă cu mai bine de 10 ani. Mica lor afacere a trecut deja prin mai multe crize, iar acum se confruntă cu o nouă provocare: tranziția de la leva la euro. Nikolay Terziev a început să pună etichete cu prețul în nou monedă, dar o face cu inima strânsă. 

Nikolay Terziev, proprietar de magazin bio: „Niciun proprietar de magazin nu este economist. Ce ne îngrijorează sunt informațiile pe care le primim de la cunoștințe apropiate din țările care au adoptat deja euro, da, indicatorii economici se îmbunătățesc, dar populația sărăcește. Afacerile mari profită.”

În ultima lună s-a resimțit clar o majorare a prețurilor furnizorilor, spune Nikolay. Teama de faliment este reală.

Nikolay Terziev, proprietar de magazin bio: „Vedem că prețurile cresc constant. Trecerea Bulgariei la euro nu este cea mai mare problemă a noastră. Marea problemă este cauza majorării prețurilor. Este simplu, când prețurile cresc și puterea de cumpărare scade, cum este cazul Bulgariei, oamenii cumpără mai puțin, iar noi vindem mai puțin.”

Ianuarie 2026 stârnește cele mai mari îngrijorări, atunci ambele monede vor fi în circulație timp de o lună.

Nikolay Terziev, proprietar de magazin bio: „Știm foarte bine că haosul va începe la începutul lunii ianuarie. Din ianuarie, va trebui să dăm restul în euro, va trebui să calculăm în eurocenți. Va trebui să schimbăm constant leva în euro, să mergem la bănci. Va trebui să lucrăm și să schimbăm bani simultan. Efectiv, nu știu cum ne vom descurca.” 

Unii bulgari nu sunt atât de pesimiști când vine vorba de trecerea la moneda europeană.

Monika Boyuklieva, clientă: „Sunt foarte fericită că Bulgaria va adopta euro. Sper să ne ajute economic țara. Nu sunt îngrijorată. Nu cred că inflația este cauzată de euro, este cauzată de alți factori. Sper ca totul să meargă bine și că prețurile nu se vor majora simțitor.”

Locuitorii din Haskovo nu se grăbesc să-și schimbe banii.

De la 8 august, toate prețurile din magazinele cu amănuntul trebuie afișate în ambele monede. Băncile schimbă leva până la sfârșitul anului 2026 iar Banca Națională a Bulgariei va schimba bancnotele și monedele pe o perioadă nelimitată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE