Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANPC: Substanță interzisă găsită în mai multe parfumuri, în magazinele mari din București și Ilfov

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a descoperit o substanță interzisă în mai multe parfumuri.

Ca urmare a controalelor făcute de comisari, a fost dată o amendă de 30.000 de lei, iar produsele cu probleme au fost retrase de la comercializare. În acest moment, acțiunea de controle este în plină desfășurare.

“În urma verificărilor, care nu sunt încheiate încă, au fost descoperite la vânzare, de către comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov, o serie de nereguli, respectiv: comercializarea unor produse cosmetice (parfumuri) diverse game şi mărci, care conţin substanţa interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA), care poate afecta sănătatea consumatorilor, provocând efecte adverse grave, această substanţă fiind notificată de diverse state membre UE, prin sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – RAPEX, la operatorii: Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum) şi Lelas Perfumes SRL (magazin Lelas Perfumes)”, se arată în comunicatul transmis de ANPC.

Ce alte nereguli au găsit inspectorii ANPC

În urma controalelor, inspectorii ANPC au mai raportat și comercializarea unor produse cosmetice fără a avea înscrise, pe etichetă, toate informațiile prevăzute de lege, în limba română. Firmele vizate: Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora), Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas), Fashion Ave SRL (magazin My Geisha), Ina International SRL (magazin Marionnaud) și Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum).

La fel, comercializarea unor produse fără a avea menționată data deschiderii pe ele ( pentru a le putea verifica durabilitatea) sau folosirea unor testere cu data durabilității minimale depășită, la operatorul economic Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora).

VEZI GALERIA
10 imagini

Măsurile luate de ANPC

Până în acest moment, comisarii CRPC București-Ilfov au aplicat o amendă contravențională în valoare de 30.000 lei și au dispus o serie de măsuri complementare, după cum urmează:

-oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficiențe de informare, pe etichetă, până la remedierea acestora

-oprirea definitivă de la comercializare a sute de produse cosmetice care conțin substanțe interzise prin lege

-verificarea stocului de peste 20.000 de produse cosmetice de diferite sortimente, care ar putea conține substanțe interzise, pentru a le depista și a fi retrase de la comercializare

-oprirea definitivă de la utilizare a produselor cosmetice cu data durabilității minimale depășită

-oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru magazinul Obsentum situat în Afi Cotroceni Mall

interzicerea punerii la dispoziție a echipamentelor de joasă tensiune, fără declarații de conformitate.

Ce substanță interzisă a fost găsită în produsele cu probleme

Conform listei de ingrediente, produsele conțin butilfenil metilpropional (BMHCA), care este interzis în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate afecta sănătatea copilului nenăscut și poate provoca sensibilizarea pielii.

Produsele nu sunt conforme cu Regulamentul privind produsele cosmetice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE