Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajații Guvernului, protest pentru salarii mai mari. Manifestanții spun că nu au mai primit o majorare salarială considerabilă din 2018

Angajații Guvernului au protestat în fața Palatului Victoria, pentru salarii mai mari. Vorbim despre oameni din Cancelaria și Corpul de Control al premierului, din secretariatul general sau din departamentul pentru luptă antifraudă. Sunt angajați care primesc între 5.000 și 6.500 de lei net dar numai la dacă au 25 de ani vechime și denunță că, în instituțiile subordonate lor, salariile sunt mult mai mari ceea ce li se pare nedrept. Premierul spune că știe cât se lucrează în Guvern și că ar vrea să discute în mod direct cu cei care au făcut protestul. 

Peste 100 de angajați ai Guvernului au protestat  la Palatul Victoria, nemulțumiți de salarii. Eu spun că reprezintă interesele a mai bine de 1.000 de angajați ai Executivului. 

Protestatarii susțin că în momentul de față media de salarizare în aceste structuri guvernamentale este de 5.000 lei net lunar. Sunt și unele persoane care iau mai puțin de 4.000 lei pe lună și acuză faptul că din 2015-2016 încoace nu au mai primit nicio majorare de salariu, cu excepția uneia de doar cinci procente, care a avut loc la începutul acestui an. 

”De aici este, de fapt, nemulțumirea: sunt subordonate (instituții - n.r.) care au salarii mai mari decât angajații din Secretariatul General al Guvernului sau din Cancelaria prim-ministrului.  Și avem și recomandarea Comisiei Europene care spune foarte clar: atunci când ai instituții în subordonare coordonare salariul trebuie să fie cel puțin egal”, spune un protestatar. 

”Noi cei care suntem de 20 și ceva de ani… și nu facem… avem niște promisiuni…promisiuni care astăzi nu au fost respectate. (Reporter: Cât câștigați dumneavoastră ca angajat al Guvernului?) Între ..12…19 milioane… ăștia sunt bani…”, spune un protestatar. 

Protestatarii, primiți la negocieri cu reprezentanții Guvernului

O delegație a protestatarilor s-ar fi întâlnit cu reprezentanții Guvernului pentru a negocieri.  

”Noi am rămas cu salariile nemajorate semnificativ din anul 2018, de când eu m-am angajat aici, prin transfer. Am ajuns de la o solicitare a noastră de 40%, acum nu vor să ne mai dea, am înțeles de la domnul președinte de sindicat, nici măcar 15%. Au spus în jur de 15%. Nu este suficient! Eu vă spun salariul meu de consilier superior, cu o vechime de peste 20 de ani, dintre care 16 ani în administrația publică, și am 6.500 și ceva (de lei - n.r.). Noi nu mai putem. Alții au, la același nivel și aceeași vechime, la alte instituții, au 8.000 și ceva (de lei n.r.)”, a spus o protestatară. 

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Am fost acolo, am, după cum bine știți, am un consilier pe această zonă. M-au anunțat, au un, am un șef de cancelarie. O să mă întorc la București stau și eu de vorbă dacă se va mai impune această discuție, dacă e așa de multă muncă în Guvern, la toate departamentele. Eu știu cât se muncește în Guvernul României și tocmai de aceea mi-ar plăcea să mă implic direct în discuția cu cei care au făcut acest protest.” 

Față de creșterea cu 40% a salariilor cat ar fi cerut protestatarii, aceștia ar fi obținut promisiunea a unei majorări de doar 20%, cu posibilitatea unei noi creșteri la rectificarea bugetară. Dar numai dacă încasările la bugetul de stat vor permite acest lucru. Protestatarii susțin, însă, că Executivul mai are la dispoziție doar 17 zile pentru a veni cu un răspuns favorabil solicitărilor adresate. Altfel, amenință că vor folosi toate mijloacele legale, inclusiv posibilitatea de a intra în grevă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE