Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce cere personalul din sănătate pentru a opri protestele și ce oferă Guvernul. Premierul spune că unii medici "câștigă 10.000-15.000 de euro"

Protestele în sistemul sanitar continuă. Medicii de familie, asistenții și personalul auxiliar au ieșit în stradă și spun că nu vor mai oferi consultații decât contra cost.

Ceea ce îi nemulțumește este că ar urma să primească mai puțini bani pentru serviciile prestate, adică diminuarea punctului de servicii, eliminarea sporului rural, acordarea celor 20 de procente medicilor primari dar, odată cu aplicarea acestor modificări ale contractului cadru, salariile multor medici vor fi diminuate chiar și cu 30%.

Ce cere personalul din sănătate și ce oferă Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a avut o primă negociere cu reprezentanții medicilor, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie. Prezentă în studioul Euronews România, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, a explicat situația. Între timp, CNAS transmite că s-ar păstra valoarea punctului în funcție de care sunt plătiți medicii de familie.

Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București: "În primul moment s-a zis că nu se poate, că nu sunt lucruri de negociat, după care s-a ajuns la discuția că este posibil ca aceste valori de punct să se prelungească la cifra la care discutăm acum, cea actuală.

La un moment dat, spusese ministrul de Finanțe că o să primim valoarea punctului din 2023. Dar în 2023 au fost două valori, pentru că de la 1 iulie s-a mărit. Dânsul s-a exprimat evaziv, noi nu puteam ști dacă se referă la o medie, la prima parte a anului sau la ultima.

Discuțiile arată că s-a obținut o păstrare a valorilor punctului în primele 6 luni, atât la medicii de familie, cât și la ambulatoriu și la stomatologie, după care e un fel de 'după noi, potopul', pentru că bugetul este votat pentru o sumă care nu ajunge tot anul.

Asta înseamnă că va fi nevoie de o rectificare bugetară, având în vedere că noi am pierdut cam un miliard, probabil că despre asta va fi vorba, o rectificare care să vină cu aceste sume. Nu va fi deloc ușor, va trebui să avem siguranță, pentru că doar pe cuvinte suntem obișnuiți să nu obținem mare lucru. Așteptăm chestiuni scrise, ferme, nu doar promisiuni. Rămân semne de întrebare pentru că această promisiune vine în urma faptului că am fost, suntem și rămânem foarte deciși să mergem mai departe.

Noi avem contractele semnate legal până la sfârșitul lunii ianuarie, deci vom lucra în cabinete până la 31 ianuarie. Dar de la 1 februarie, suntem liberi de contract și putem să luăm absolut ce hotărâre decidem în forurile noastre, fără să ne temem că vom fi pedepsiți, controlați. Deja au început abuzurile. Știți că după proiectul de norme în care ni s-au spus aceste valori, au început și controalele foarte serioase, de ore întregi, în cabinete. Oamenii au trebuit să trimită pacienții acasă pentru că nouă ore au stat să verifice prin toate hârtiile și registrele."

Pe site-ul CNAS apare că, de la 1 februarie 2024, va intra în vigoare un ordin care prevede că valoarea unui punct per capita va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților va fi de 6,2 lei. În plus, consultațiile în policlinici vor fi plătite cu 3,3 lei/punct. În prezent, în funcție de specialități, o consultație este punctată cu 2 până la 40 puncte. Adică valori sub cele din prezent.

Marcel Ciolacu spune că medicii de familie "câștigă peste 10.000-15.000 de euro"

Protestatarii au mers chiar și la Ministerul de Finanțe, alături de sindicaliștii Sanitas. Ei spun că ar putea fi declanșată greva generală în sănătate. După întâlnirea cu Marcel Ciolacu, președintele Sanitas, Viorel Hușanu, a spus că nu s-a obținut mai nimic și că nu e corect ca majorările să fie uniforme, "adică cu 20% peste tot".

Medicii de familie au spus că ar putea să renunțe să mai lucreze cu casele județene de asigurări de sănătate, pe motiv că tarifele decontate de Casă sunt prea mici și nu ar mai permite funcționarea cabinetelor. Iar asta ar însemna că pacienții ar trebui să plătească totul din propriul buzunar.

În plus, într-una dintre declarațiile sale, Marcel Ciolacu a spus: "Sunt medici de familie care câștigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000-15.000 de euro".

Adrian Wiener, USR: "Evident că domnul Ciolacu nu înțelege despre ce e vorba, confundă veniturile sau încasările cabinetului de medicină de familie cu veniturile proprii ale medicului. E o confuzie gravă, pentru că este premier - cum spunea dânsul - nu întâmplător.

Evident că există entități, SRL-uri, nu sunt cabinete medicale individuale, ci practic joacă rolul a trei sau patru cabinete individuale, cu angajați, cu medici și care e posibil, la o listă de peste 5.000 de pacienți, să aibă aceste încasări, din care se plătesc salariile personalului, cu taxele acelea mari către stat, utilitățile, leasingurile, investițiile care se fac, cheltuielile de funcționare.

E o confuzie, nu știu dacă e deliberată, dar sper că e doar din cauza necunoașterii. Dar de ce te-ai exprimat dacă nu știi exact despre ce e vorba? Substratul politic este de a antagoniza opinia publică împotriva unei presupuse elite de nababi care, practic, nu și-ar merita aceste venituri. Eu așa citesc declarația politică a premierului.

Unii dintre oameni au înțeles ca fiind ceva necuvenit, ceva decuplat de practica zilnică și de veniturile firești ale românilor. Chiar dacă nu a fost deliberat, acesta a fost efectul. Criza medicilor de familie este într-un context larg. Din 2023, prin decizii politice, s-au blocat angajările în sistem, suntem într-o profundă criză de personal, care nu a fost rezolvată. Premierul Ciolacu a decis, din totalul de 15.000 de angajări în sistem, ca să menținem linia de plutire, și a aprobat vreo 7.600."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE