Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxarea salariilor scoate sindicatele în stradă. 3.000 de sindicaliști și-au strigat nemulțumirile în fața Guvernului

Sindicaliștii BNS au protestat în fața Guvernului față de taxele prea mari reținute din salarii. Angajații din toate domeniile se plâng că 42,8 % dintre veniturile lor brute merg la stat, în timp ce media UE este de 38,6%. După ce și-au strigat revendicările în Piața Victoriei, sindicaliștii au plecat în marș spre ministerele Economiei, Muncii și Finanțelor. 

Aproximativ 3.000 de sindicaliști au protestat în fața Palatului Victoria pentru a cere reducerea fiscalităţii. Au fost prezenți angajați din toate domeniile de muncă, precum transportatori, polițiști sau prestatori de servicii. 

”Principala noastră nemulțumire este această supraimpozitare asupra muncitorilor. Considerăm că tot greul se lasă doar asupra lucrătorilor și cred că este nevoie de o reformă aprigă din partea Guvernului. Noi 42 la sută din salariu îl dăm la stat dacă mai punem și TVA-ul… practic, se ajunge la o dublă sau la o triplă impozitare. Rămânem cu mai nimic, ceea ce face nivelul de trai tot mai scăzut”, a spus un sindicalist participant la protest. 

”Mă deranjează ca aproape jumătate din salariul meu se duce pe impozit. Nu spun că acasă am o viață grea. Supraviețuiesc. Dar e insuficient”, a declarat Ion Manea, sindicalist. 

Protestatarii vor negocieri cu guvernanții

Reprezentanții Blocului Național Sindical susțin că vor continua protestele până când guvernanții îi vor chema la negocieri. 

Horațiu Raicu, secretar general BNS: ”Nu dorim altceva decat sa atragem atenția asupra gradului de insuportabilitate f mare. Noi ne vom tine de calendarul de proteste, rezultatul probabil va fi o discuție în cadrul consiliului național tripartit  când se va discuta salariul minim european, când vom pune pe mâna, inclusiv fiscalizarea.” 

Sindicaliștii susțin că anul trecut din cauza salariilor mici și a taxelor ridicate, țara noastră a înregistrat a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din Uniunea Europeană, după Italia şi Grecia, potrivit datelor Eurostat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE