Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză The Economist: Numărul europenilor morți din cauza prețurilor la energie ar putea fi mai mare decât al militarilor uciși în războiul din Ucraina

Occidentul nu ar mai trebui să susțină Ucraina, pentru ca președintele rus Vladimir Putin să câștige războiul pe care l-a declanșat la sfârșitul lunii februarie. Liderul de la Kremlin ar putea profita de pe urma instalării iernii, în condițiile în care Rusia livra, înainte de izbucnirea conflictului, aproape 40% din necesarul de gaze al Europei. Oprirea celui mai mare gazoduct în august a dus la creșterea semnificativă a prețurilor medii ale gazelor și electricității pentru consumatorii casnici din Europa chiar și cu 144%, respectiv cu 78% față de cele din perioada 2000-2019. Mai mult, prețul combustibilului s-a majorat, ceea cea a pus în dificultate economiile statelor ce susțin Ucraina.

O analiză realizată de publicația The Economist relevă că mai multe persoane din Europa ar putea muri în lunile de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute și a imposibilității de achita prețurile ridicate la energie pentru a-și încălzi locuințele. Numărul victimelor ar putea fi chiar mai mare decât cel al militarilor uciși în războiul din Ucraina.

Potrivit The Economist, frigul provoacă moartea mai multor persoane decât valurile de căldură. Statisticile arată că, în perioada decembrie-februarie, numărul săptămânal al deceselor în Europa este cu 21% mai mare decât în lunile de vară (iunie-august). Anterior, creșterea prețului energiei influența prea puțin mortalitatea. În schimb, anul acesta situația s-ar putea schimba.

Rata mortalității este influențată de mai mulți factori, iar temperatura este, în mod special, unul dintre aceștia. În iernile blânde au fost înregistrate în medie aproape 32.000 de decese. În schimb, o iarnă cu temperaturi scăzute ar putea provoca moartea a peste 330.000 de persoane.

De asemenea, frigul ar putea agrava sezonul gripal. Temperaturile scăzute favorizează apariție virușilor, inhibă sistemul imunitar, ceea ce permite agenților patogeni să supraviețuiască mai mult timp în aer și îi determină pe oameni să se adăpotească în casă. Mai mult, pe măsură ce temperatura corpului scade, sângele se încheagă, presiunea acestuia crește, ceea ce crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. Căile respiratorii iritate pot, de asemenea, obstrucționa respirația.

În Marea Britanie, rata săptămânală a deceselor provocate de boli cardiovasculare este cu 26% mai mare iarna decât vara, iar cele care au legătură cu bolile respiratorii sunt cu 76% mai mari. Cele mai multe dintre decese survin în rândul persoanelor în vârstă.

În mod surprinzător, mor mai multe persoane în țările din zone cu climă caldă decât în cele care se confruntă cu temperaturi scăzute. În Portugalia, în timpul iernii mor cu 36% mai multe persoane pe săptămână decât vara, în timp ce în Finlanda sunt cu doar 13% mai multe.

În schimb, în țările cu sezon de iarna foarte rece, oamenii tind să-și izoleze mai bine locuințele. Aceste state sunt bogate și au populații relativ tinere. Cu toate acestea, datele confirmă că frigul ucide. Într-o iarnă cu rece cu doar un grad față de media normală mor cu 1,2% mai mulți oameni.

Prețurile la energie, al treilea factor principal care influențează mortalitatea în timpul iernii, sunt, de asemenea, relativ limitate. Deși costurile combustibililor fluctuează, multe guverne au impus plafoane pentru prețurile la energie pentru gospodării.

De teama unor facturi ridicate, unii oameni ar putea să nu utilizeze căldura și să prefere să stea în frig.

Potrivit The Economist, o majorare cu 10% a prețurilor la electricitate este asociată cu o creștere de 0,6% a numărului de decese.

Pentru Europa în ansamblu, estimarea modelului privind decesele cauzate de creșterea prețurilor la energie depășește cu 25.000-30.000 numărul de soldați care au murit în Ucraina. Având în vedere atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, țara europeană în care frigul va face cele mai multe victime în această iarnă va fi cu siguranță Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE