Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ Lacune în acuzațiile de fraudă electorală. Elena Lasconi nu are voturi din pix în secțiile menționate în contestația lui Cristian Terheș

Euronews România a verificat procesele-verbale invocate de Cristian Terheș în susținerea acuzațiilor de fraudare a alegerilor prezidențiale în favoarea Elenei Lasconi. Candidatul PNCR a susținut că, în cel puțin trei cazuri, voturile lui Ludovic Orban au fost atribuite candidatei USR. Totuși, analiza documentelor arată că numărul de voturi pentru Elena Lasconi nu s-a schimbat în niciunul dintre cele trei procese-verbale menționate.

Cristian Terheș a prezentat într-o conferință de presă trei documente care, spune el, atestă fraudarea alegerilor prezidențiale de către USR și care sunt incluse în contestația depusă la CCR. Mai exact, este vorba despre procese-verbale din două secții din București și una din Mehedinți.

Cristian Terheș, candidat la Președinția României din partea PNCR: „Votul exprimat pentru Orban, la final, voturile au fost alocate doamnei Lasconi. Aveți aici extrase din procesele-verbale de pe site, vi le dau pe toate. O să puteți vedea două versiuni ale aceluiași proces-verbal: doamna Lasconi are un anumit număr de voturi, după care voturile de la domnul Orban se mută la doamna Lasconi.”  

Acuzațiile lui Cristian Terheș 

Să analizăm pe rând dovezile prezentate de Cristian Terheș. În procesul-verbal final din secția MH-179, sunt trecute cu 35 mai puține voturi pentru Ludovic Orban, comparativ cu procesul verbal inițial, în timp ce lui Călin Georgescu îi sunt atribuite 34 de voturi în plus. Cristian Diaconescu are, și el, două voturi în plus. Numărul voturilor exprimate pentru Elena Lasconi rămâne, însă, neschimbat: 11 voturi în primul proces-verbal, 11 în al doilea.

În ciuda afirmațiilor lui Cristian Terheș, datele postate pe roaep.ro privind voturile din secția 954, București, arată că Elena Lasconi nu a primit niciun vot în plus în procesul-verbal corectat. Voturile sunt, într-adevăr, decalate în defavoarea lui Ludovic Orban, însă cele 38 de voturi din dreptul președintelui Forței Drepte sunt atribuite tot lui Călin Georgescu. Voturi în plus apar și pentru Cristian Diaconescu și Ludovic Orban în varianta finală.

Să trecem la secția 1278 din București, unde Elena Lasconi are 312 voturi în primul și în al doilea proces-verbal. Voturile sunt, din nou, decalate, începând cu Ludovic Orban, căruia îi sunt atribuite cele 85 de voturi ale lui Călin Georgescu, iar, pe cale de consecință, Călin Georgescu primește cu 46 de voturi mai puțin. Cristian Diaconescu are 70 de voturi în plus.

Cristian Terheș, candidat la Președinția României din partea PNCR: „Oameni buni, USR manipulează voturi. Voturile au fost fraudate de USR, de la numărătoare până la scrierea acestor procese-verbale. Pe baza lor se introduc voturile în STS, nu STS-ul numără.” 

Deși, într-adevăr, probele prezentate de Cristian Terheș arată o discrepanță între voturile inițiale și cele finale, niciuna dintre aceste discrepanțe nu indică un avantaj pentru candidata Elena Lasconi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE