Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ | Ce crede Uniunea Europeană despre planul lui Boris Johnson de a modifica tratatul Brexit

Există o nemulțumire categorică în UE cu privire la planul Regatului Unit de a modifica unilateral acordul Brexit încheiat cu Bruxelles-ul după câțiva ani de discuții și tratative.

Inițiativa Marii Britanii ar putea escalada relațiile deja tensionate dintre cele două părți și chiar ar putea duce la suspendarea de către UE a acordului comercial UE-Marea Britanie.

Legislația Regatului Unit ar modifica Protocolul Irlandei de Nord, care ar permite Irlandei de Nord să rămână pe piața unică a mărfurilor din Uniunea Europeană, păstrându-și, în același timp, și o parte drepturile depline oferite de Regatul Unit.

Protocolul a fost conceput pentru a menține prevederile Acordului de Vinerea Mare, asigurându-se că nu există o frontieră vamală în Irlanda de Nord. Cu toate acestea, sunt aplicate mai multe controale vamale și de reglementare asupra mărfurilor care se deplasează din Mare Britanie în Irlanda de Nord, pentru a proteja piața unică.

Premierul britanic a declarat că principala obligaţie internaţională a Marii Britanii este respectarea acordului de la Belfast, relatează Agerpres.

„Cred că cea mai mare obligaţie a noastră şi principala noastră obligaţie internaţională este să respectăm Acordul din Vinerea Mare de la Belfast, procesul de pace din Irlanda de Nord şi să facem ca Adunarea Stormont (Adunarea legislativă a Irlandei de Nord creată prin Acordul din Vinerea Mare n.a.) să fie operaţională”, a declarat el reporterilor.

UE cere soluții

UE solicită Regatului Unit să revină la discuții și să negocieze condiții mai bune în cadrul protocolului, după ce a enumerat mai multe derogări pentru a permite comerțului să se desfășoare mai uniform între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

Vicepreședintele Comisiei Europene și principalul negociator pentru Brexit, Maroš Šefčovič, a criticat dur Marea Britanie pentru că a refuzat să negocieze problemele care reies din protocol.

UE a declarat că ministrul de externe britanic Liz Truss a refuzat să facă acest lucru.

O sursă a Comisiei Europene a declarat pentru Euronews că inițiativa Marii Britanii este „revoltătoare” și o „încălcare clară a dreptului internațional”.

Există mai multe voci în rândul diplomaților UE care spun că persoana din spatele acestei decizii ar putea fi Liz Truss  care vizează postul de prim-ministru, deoarece Johnson se confruntă cu un val de antipatie generat de episoadele în care a sfidat regulile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, Liz Truss este acuzată că ar fi declanșat un război cu UE pentru a face pe plac euroscepticilor din Grupul European de Cercetare (ERG) și din cadrul Partidului Conservator Britanic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE