Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analistul Costin Ciobanu, despre importanța ministerialei NATO de la București. „Rolul României crește. Vedem în aceste zile cât de importantă este în regiune”

Costin Ciobanu, analist de politică externă, a declarat, marți, în direct la Euronews România, organizarea reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO la București evidențiază faptul „rolul României crește” pe plan regional, în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, cercetătorul a evidențiat că unul dintre subiectele abordate în cadrul întrevederii la nivel înalt este reprezentat de situația din Republica Moldova, unde „ avem o tentativă de a destabiliza puterea aleasă democratic anul trecut”.

Întrebat despre modul în care ar trebui interpretate afirmațiilor oficialilor NATO, Costin Ciobanu a explicat că „este vorba mai degrabă despre prevenție în acest moment și cooperarea care se stabilește cu SUA este pentru creșterea rezilienței și a capacității României”.

„Vedem în aceste zile cât de importantă este România în regiune. Vă reamintesc că astăzi România furnizează în jur de 80% din energia necesară Republicii Moldova. Ieri a existat un test vizavi de furnizarea de energie electrică din România către Ucraina.

Este vorba nu doar de a investi în România, de a crește capabilitatea României. Conform statisticilor, noi suntem în proporție de 30% dependenți de energie față de media europeană de 70%, dar și de a contribui la reziliența și la aprovizionarea cu energie în această parte de Europă.

Rolul României crește. Chiar acum o săptămână sau două, la summitul pentru schimbări climatice a existat o nouă dezvoltare în această direcție de cooperare pe energie nucleară. Știm că Statele Unite vor furniza energie extrem de nouă pentru a încerca să creștem capacitatea de producție pe dimensiune nucleară”, a declarat Costin Ciobanu, la Euronews România.

Analist de politică externă, avertisment despre războiul din Ucraina. „Există un pericol major de dezindustralizare și atunci trebuie să nu devenim foarte dependenți de China”

„Vedem ce se întâmplă în aceste zile unde a dus dependența de energie din Rusia în Europa. Există un pericol major de dezindustralizare și atunci trebuie să nu devenim foarte dependenți de China. Există un grad important de dependență la acest moment.

Trebuie să învățăm din lecțiile Rusiei și trebuie să existe o coeziune mai mare în rândul țărilor care împărtășesc aceleași valori.

Acesta este mesajul important al reuniunilor de la București - cum reușești țări împreună, țări care au aceleași valori, aceleași principii și cum reușesc ele să proiecteze aceste valori în care vedem că ordinea internațională globală este amenințată, cel puțin, cea creată după Al Doilea Război Mondial”, a explicat analistul de politică externă.

Costin Ciobanu, despre discuțiile oficialilor NATO despre Republica Moldova. „Avem o tentativă de a destabiliza puterea aleasă democratic anul trecut”

De asemenea, Ciobanu a evidențiat că abordarea în cadrul reuniunii NATO a problemelor cu care se confruntă Republica Moldova reprezintă „o temă foarte importantă” întrucât sistemul energetic al statului moldovean este afectat de bombardamentele din sudul Ucrainei, iar în acest momente autoritățile de la Chișinău se confruntă cu „o tentativă de a destabiliza puterea aleasă democratic anul trecut”.

„E o temă foarte importantă (sprijinul pentru Republica Moldova). 70-80% din energia Republicii Moldova vine din România. Republica Moldova este extrem de dependentă de importurile de energie. Vedeam o evaluare că în această iarnă, costurile pentru energie electrică în Republica Moldova sunt de 1,2 miliarde de euro. (...)

Sistemul energetic al Republicii Moldova este afectat de bombardamentele din sudul Ucrainei, tocmai pentru că noi livrând energie către Republica Moldova, aceasta trece prin teritoriul Ucrainei, este o dimensiune extrem de importantă.

Cum poți să aperi Republica Moldova de eventuale atacuri? Vedeam o declarație a premierului Republicii Moldova care spunea că Moldova are prieteni și se poate apăra.

În aceste momente în Republica Moldova, avem o tentativă de a destabiliza puterea aleasă democratic anul trecut. Sunt proteste de stradă, sunt chestiuni finanțate prin bani furați din sistemul bancar moldovenesc. Practic, democrația Republicii Moldova este pusă sub semnul întrebării.

Orice semnal extern este important pentru a nu transforma Republica Moldova într-un fel de Belarus în regiune”, a precizat analistul politic.

Analist: „Capacitatea Rusiei de a pune presiune prin mijloace convenționale militare este redusă”

Întrebat dacă în următoarea perioadă ar putea exista o intensificare a conflictului din Ucraina, analistul a apreciat că Rusia nu are „capacitatea militară de a crește”.

„Rusia nu are în acest moment capacitatea militară de a crește. Își dorește acest lucru. Dorește să folosească această iarnă pentru a crește capacitatea soldaților săi. Știm că sunt cei 300.000 de oameni care au fost mobilizați, dar prin ceea ce spun analiștii militari, capacitatea Rusiei de a pune presiune prin mijloace convenționale militare este redusă.

Ceea ce face Rusia este să țintească infrastructura civilă, infrastructura critică.

Doar 3% din atacurile lansate de Rusia începând cu 24 februarie au vizat obiective militare, restul sunt obiective civile. Sunt aproximativ 17 milioane de ucraineni, din cele 43 de milioane, cât este populația țării, care au fost afectate. Sunt oameni care au fost nevoiți să-și părăsească locuința și să plece peste graniță”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE