Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amplu exercițiu de mobilizare a rezerviștilor. Foști militari care au făcut armata acum 20 de ani au fost chemați la instrucție

Sute de bărbați care au făcut armata au fost chemați la instrucție. În județele Vrancea și Vaslui are loc cel mai amplu exercițiu de mobilizare a rezerviștilor. Pentru unii dintre ei, a fost prima oară după 20 de ani când au tras cu arma. 

Potrivit ministerului Apărării, acesta este cel mai mare exercițiu de acest tip organizat în ultimii ani. 

Iulian Daniliuc, general de brigadă: ”Sunt un tip de exerciții care se execută periodic, pe tot cuprinsul țării, în general două sau patru exerciții pe an, nu mai mult de două județe pentru fiecare exercițiu.”

Neculai Șerban, comandant centrul militar zonal Vrancea: ”Cei care au executat serviciul militar și cei care au activat în sistemul național de apărare au obligații militare prevăzute prin lege cadrele militare până la 63 de ani, soldații și cadrele neprofesioniste până la 55 de ani.”

Reporter: ”Deci orice bărbat român care a făcut armata până în 2007 se poate trezi că este chemat la armată?”

Neculai Șerban, comandant centrul militar zonal Vrancea: ”Nu se poate trezi, așa cum am spus este obligație legală.”

Refuzul de a primi ordinul de chemare la astfel de exerciții şi neprezentarea la antrenamente se consideră contravenţie.

Rezervist: ”Am făcut armata la Focșani, trei luni de zile la Botoșani la școala de șoferi, ulterior am fost angajat militar… și acum ca rezervist (n.red. după 16 ani)i. Dar…nu știu, cred ca e ca mersul pe bicicleta, nu se uită.” 

Rezerviștii mobilizați au exersat tragerile și au fost instruiți să lucreze cu sistemele de rachete HIMARS.

Astfel de exerciții au mai avut loc în acest an în luna aprilie în județele Timiș și Caraș Severin și în iunie în Harghita și Covasna.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE