Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanul care îi învață limba engleză pe copiii din România. John face voluntariat la Fundația Regală

Publicat de: Ioana Nicolescu

Un american stabilit în România îi învață engleză pe tinerii dezavantajați de la Centrul "Generații" susținut de Fundația Regală Margareta a României. Bărbatul face voluntariat de cinci ani și într-un interviu acordat Euronews România a explicat de ce este important ca generațiile cele mai tinere, dar și seniorii, să socializeze și să învețe.

John Coleman Nydick a ales să trăiască în România după ce s-a retras din activitate și spune că se simte foarte bine aici.

„Ajunsesem într-un punct în viață când nu mai voiam să muncesc pentru altcineva și întâmplarea a făcut că am cunoscut-o pe actuala mea soție în Texas, iar ea este româncă. Într-o zi m-a sunat și m-a invitat la un concert în București, era vorba de Festivalul Enescu.

Am continuat să vizitez România de câteva ori pe an și am decis că este un loc frumos unde să ies la pensie, îmi place mâncarea, îmi plac oamenii”, a declarat John Coleman Nydick.

Voluntariatul este ceva normal în societatea în care a crescut John. După ce s-a mutat în România, a căutat să ofere ceva comunității în care a ales să trăiască.

Reporter: Cum ați descrie munca de voluntariat pe care o faceți?

John Coleman Nydick: Hmm, tehnica mea e haosul. Îi încurajez pe copii să vorbească despre orice vor, orice îi interesează, atâta timp cât își exprimă ideile în engleză. Majoritatea copiilor vorbesc foarte bine sau bine limba engleză, iar eu încerc să-i ghidez pe cei mai buni dintre ei să-i ajute și pe ceilalți să își îmbunătățească abilitățile lingvistice.

Desigur, conversațiile sunt doar în limba engleză. Ocazional se mai strecoară și câte un cuvânt în română, de obicei de la mine. Ce ați învățat despre copiii români prin munca dumneavoastră? Sunt diferiți de copiii din America? Nu, nu. Sunt copii și sunt la fel”

Centrul Generații aduce la un loc seniorii și copiii în cadrul unui program de tip afterschool. Cei mici învață din experiența de o viață a bunicilor. De la ore de pictură și lucru manual, până la meditații de matematică sau engleză, copiii pleacă acasă cu mai multe cunoștințe, iar voluntarii cu sentimentul că au o valoare pentru comunitate.

„De obicei, exceptând bunicii din familie, tinerii nu prea interacționează cu seniorii, dar în cadrul acestui program, pot face asta, iar oamenii mai în vârstă au ceva ce copiii nu au. Experiență. Și înțelepciune. Având în vedere că pregătiți copiii pentru viață, ei fiind la început de drum, ce i-ați sfătui? Să descopere ce îi pasionează în viață și să urmeze asta”, a concluzionat americanul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE