Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi pentru șoferii din Capitală. Specialiștii spun că noul regulament ar putea fi contestat în instanță

De astăzi, în Capitală, plouă cu amenzi pentru șoferii care parchează ilegal. A durat trei ani până când regulamentul primăriei care prevede sancțiuni să fie și pus în aplicare.

Rămâne de văzut până când, pentru că decizia ar putea fi atacată oricând în instanță.

„Cu ajutorul Poliției Locale avem 20 de posturi fixe și mobile care patrulează. Începe o campanie constantă, zi de zi cu program prin care vrem să ne extindem din jurul primăriei, stradă cu stradă înspre inelul central. Am anunțat că s-au desființat locurile de parcare din jurul primăriei, cele care erau cu garduri, pentru a le permite cetățenilor să parcheze când au treabă acolo. Sper că șoferii să înțeleagă că riscă amenzi o dată dacă parchează pe trotuare sau suprataxare dacă nu parchează într-un loc amenajat”, a declarat Stelian Bujduveanu - viceprimar al Capitalei.

Regulamentul, criticat de specialiști

Unii specialiștii spun, însă, că regulamentul Primăriei referitor la amenizile pentru parcare ar putea fi atacate în instanță de cetățeni.

„Mie nu mi-a palcut in discursul public pe care l-au avut autoritatile urmatorul lucru: de maine va amendam pe toti. Nu, treaba asta nu e in regula. Pentru ca o fi el regulament din 2019 dar a fost adus in atentia publica si a fost comunicat ca lucrurile vor intra in vigoare la data recenta. Chiar daca este un regulament din 2019 acest HCGMB poate fi atacat oricând. Eu sunt convins ca cineva se va gandi la un moment dat sa vedem cat de legal acets HCG sa vedem daca nu e o dispropporti de ce ofera Primaria fata de locurile de parcare”, a declarat Adrian Cuculis.

Și organizațiile neguvernamentale care se ocupă de trecerea la transportul urban sustenabil atrag atenția că autoritățile nu au comunicat la timp sancțiunile rpevăîzute în lege.

„Intrăm într-o stare de normalitate, cea în care se aplică amenzile, facem o dezbatere întreagă despre lege despre reguli, dar nu trebuie să vorbească cineva despre lege sau regulament. De fapt aici e o problema, cea mai mare confuzie, regulamentul are deja 3 ani. Faptul că el nu a fost aplicat până acum și o slabă comunicare din partea Primăriei Capitalei a generat ce vedem acum în ultimele 7-10 zile”, a spus Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației pentru Smart City.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE