Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alunecările de teren afectează coasta de est a Angliei. Locuitorii din Norfolk încearcă să-și salveze casele de eroziunea costieră

Eroziunea coastelor de est devine tot mai îngrijorătoare în Marea Britanie. Alunecările de teren cauzate de furtunile si vânturile puternice pun în pericol viețile oamenilor. Mulți dintre locuitorii din regiunile de est sunt obligați să-și părăsească locuințele pentru că au început să se prăbușească.

De-a lungul coastei de est a Angliei, casele oamenilor dispar. Forța valurilor mării provoacă eroziunea coastelor britanice într-un ritm alarmant. 

Yvone Simpkins, localnică: ”Erau două sau trei drumuri, trebuia să urci și să cobori dune de două sau trei ori pentru a ajunge la mare de aici. Și acum suntem la doar câțiva metri distanță…” 

Stâncile nisipoase sunt măcinate de nivelul mării care crește constant . Furtunile sunt tot mai numeroase ca urmare a fenomenelor meteorologice neobișnuite. Zeci de metri de teren s-au prăbușit în ultimele luni, iar consiliul local este hotărât să demoleze casele recent abandonate care se află in apropierea falezei lovită de valurile mării.

Aceasta este aleea cuiva și, până de curând, ducea la un drum care făcea legătura cu casele de pe această plajă. Dar, acum, acel drum este pe plajă, iar aceste case sunt la doar câțiva metri distanță de aceeași soartă. Iar localnicii spun că eroziunea stâncilor accelerează distrugerea zonei.

Malcom Kerby, localnic: ”Este schimbarea climatică, este ceea ce va distruge nu numai această națiune, ci și altele, iar cei care vor putea supraviețui acesteia vor fi cei care s-au organizat să facă ceva acum.”

Experții în eroziunea litorală avertizează administrațiile locale că ar trebui să se pregătească serios pentru provocările care vor urma.

Sophie Day, cercetător Universitatea din Est Anglia: ”De-a lungul timpului, acele furtuni vor avea un impact și mai mare, vor fi mai puternice în concordanță cu schimbările climatice, așa că trebuie să fim pregătiți pentru asta și  să pregătim comunitățile pentru a fi capabile să reziste la astfel de evenimente…” 

Peste tot în Europa, comunitățile din zonele de coastă au un viitor incert, pe măsură ce schimbările climatice accelerează eroziunea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE