Românii au avut parte de scumpiri însemnate din aprilie anul trecut și până în aprilie anul acesta, arată ultimele date de la INS.
De la transport, combustibili sau produse alimentare, oamenii au trebuit să facă eforturi financiare serioase pentru face față cheltuielilor.
Dacă este să ne uităm la combustibil, vedem că prețul pentru 1l de motorină trebuie să plătim peste 7 lei 707 lei, în vreme ce pentru 1l de benzină prețul este de 6,99 de lei. În schimb, pentru variantele premium, sigur va trebui să scoatem din buzunar ceva mai mulți bani.
Iar din acest punct de vedere românii spuneau că indiferent de cât de mult crește prețul la combustibil, ei trebuie să se deplaseze. Așa că această investiție în combustibil nu este tăiată de pe listă. Chiar dacă unii spuneau că încearcă variante alternative de a consuma mai puțin sau de a reduce drumurile și se limitează doar la drumurile importante, spuneau în schimb că vorbim de creșteri importante de preț.
Dacă este să ne uităm doar la această lună, pentru combustibil, am avut parte de două creșteri de preț de câte 0,04 RON per litru.
În schimb, specialiștii spun că la ce fluctuații au fost pe parcursul întregului an în momentul de față asistăm cumva la un platou, la o stabilizare, dacă putem spune, a prețului pentru combustibil. Iar România este o țară care din acest punct de vedere vinde mult combustibil peste 8 milioane t anual, spun specialiștii.
Dacă este să ne uităm totuși la prețuri în general, conform datelor Institutului Național de Statistică, în ultimul an, între aprilie 2024 și aprilie 2025 vorbim de creșteri importante. Cele mai scumpe sunt biletele de tren, care în această perioadă de timp s-au scumpit cu peste 17 procente. Energia termică este și ea mai scumpă cu 13 procente, spun datele statistice.
Dar în același timp, românul plătește mai mult față de cât plătea anul trecut și pentru legume și fructe, de exemplu, pentru că acum prețurile au crescut cu aproximativ 13 procente.
Dacă este să ne uităm și la produsele elementare de igienă, ei bine, acestea au crescut și ele cu aproape 14 procente.
Și serviciile de apă și canal au înregistrat creșteri de aproape 13 procente. Sunt mulți români care spuneau că în această perioadă de timp au redus o parte dintre produse, au luat cantități mai mici față de obicei, tocmai pentru a face față scumpirilor.