Donald Trump și Kamala Harris s-au confruntat în prima și, până acum, singura dezbatere electorală dinaintea alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 5 noiembrie. Confruntarea a fost una aprinsă, cei doi făcând schimb de acuzații.
Economia, dreptul la avort și imigrația au fost printre principalele teme ale confruntării, dar și politica externă. Republicanul a catalogat-o pe rivala sa drept „marxistă”, în timp ce democrata Kamala Harris i-a spus că este un lider slab, care va ceda în fața „dictatorului” Putin.
De altfel, războiul Rusiei în Ucraina a fost unul dintre momentele aprinse ale dezbaterii electorale. Fostul președinte a susținut că există riscul celui de-al Treilea Război Mondial și va pune capăt conflictului în 24 de ore. El a evitat să spună dacă susține cauza Ucrainei în fața Rusiei. De partea cealaltă, Kamala Harris i-a spus că este atât de slab încât „Putin l-ar mânca de viu la prânz”.
Harris a invitat oamenii să urmărească atent mitingurile lui Trump. De cealaltă parte, el a făcut referire la o dezinformare bizară
Kamala Harris: „Voi face ceva cu adevărat neobişnuit şi vă voi invita să participaţi la unul dintre mitingurile lui Donald Trump, pentru că este ceva foarte interesant de urmărit. Veţi vedea că, în timpul mitingurilor lui, vorbeşte despre personaje fictive, precum Hannibal Lecter, el va vorbi despre morile de vânt care dau cancer. Şi ceea ce veţi mai observa este că oamenii încep să părăsească mai devreme mitingurile sale, din cauza epuizării şi a plictiselii. Şi o să vă spun că singurul lucru despre care nu-l veţi auzi vorbind este despre voi, nu-l veţi auzi vorbind despre nevoile voastre, despre visele voastre, despre nevoile voastre şi despre dorinţele voastre. Şi o să vă spun că eu cred că meritaţi un preşedinte care să vă pună pe primul loc. Şi vă promit că o voi face”.
Donald Trump: „În Springfield, ei mănâncă câini, oamenii care au venit (n.r.: migranții din Haiti) mănâncă pisicile, mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo. Şi asta se întâmplă în ţara noastră şi este o ruşine”.
A fost momentul în care, la scurt timp după această afirmație, a intervenit moderatorul de la ABC News: „Aţi adus vorba de Springfield, Ohio, iar ABC News a contactat administratorii oraşului și el ne-a spus că nu au existat rapoarte credibile cu privire la afirmaţii concrete potrivit cărora animalele de companie ar fi fost rănite, vătămate sau abuzate de persoane din comunitatea imigranţilor”.
Harris afirmă că liderii mondiali râd de Trump
Kamala Harris a afirmat marţi seară că Donald Trump "este de râsul" liderilor mondiali şi că poate fi manipulat de "dictatori", în prima lor dezbatere televizată marţi seară la postul ABC.
"Liderii din lumea întreagă râd de Donald Trump", a spus Kamala Harris, afirmând că fostul lider de la Casa Albă este "de râsul" liderilor internaţionali.
"Am vorbit cu lideri din întreaga lume în calitate de vicepreşedinte şi ei râd de Donald Trump", a spus ea.
"Toată lumea ştie că Donald Trump este slab în politică externă", "că a schimbat scrisori de dragoste cu Kim Jong-un, "că îi admiră pe dictatori" şi "că ei îl pot manipula cu favoruri", a insistat Kamala Harris.
Donald Trump a răspuns susţinând că are sprijinul premierului maghiar Viktor Orban, "unul dintre cei mai respectaţi bărbaţi. Este considerat un om puternic. Este un om puternic, premierul inteligent al Ungariei".
Dezbaterea Kamala Harris - Donald Trump, axată pe economie, dreptul la avort și migrație
Donald Trump și Kamala Harris s-au confruntat în prima dezbatere electorală dinaintea alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 5 noiembrie. Confruntarea a fost una aprinsă, cei doi făcând schimb de acuzații.
Economia, dreptul la avort și imigrația au fost printre principalele teme ale confruntării, dar și politica externă. Republicanul a catalogat-o pe rivala sa drept ”marxistă”, în timp ce democrata Kamala Harris i-a spus că este un lider slab, care va ceda în fața ”dictatorului” Putin.
De altfel, războiul Rusiei în Ucraina a fost unul dintre momentele aprinse ale dezbaterii electorale. Fostul președinte a susținut că există riscul celui de-al Treilea Război Mondial și că va pune capăt conflictului în 24 de ore. El a evitat să spună dacă susține cauza Ucrainei în fața Rusiei. De partea cealaltă, Kamala Harris i-a spus că este atât de slab încât Putin l-ar mânca de viu la prânz.
Donald Trump: „Vreau ca războiul să înceteze, vreau să salvez vieți, sunt milioane de vieți, oamenii sunt uciși cu milioanele, este mult mai rău decât arată cifrele oficiale. Vreau ca acest război să înceteze. Îl cunosc bine pe Zelenski, avem o relație bună și îl respectă pe președinte, mă respectă. Nu-l respectă pe Biden. De ce l-ai respecta pe Biden, pentru ce motiv? Nici nu l-a sunat, în doi ani de zile, pe Putin, nu a vorbit cu nimeni, nici măcar nu încearcă.
Este un război care abia așteaptă să fie soluționat. Aș rezolva războiul chiar înainte de a deveni președinte. Dacă voi câștiga, când voi fi președinte ales, voi vorbi cu unul, voi vorbi cu celălalt, îi voi aduce pe amândoi la masă (n.r.: Zelenski și Putin). Acest război nu s-ar fi întâmplat niciodată (n.r.: dacă era Trump președinte).
Ar putea duce la al Treilea Război Mondial, nu vă amăgiți, ne jucăm cu Al Treilea Război Mondial și noi nici măcar nu știm unde este președintele, nici nu știm dacă mai avem președinte, l-au eliminat din cursă ca pe un câine (n.r.: pe Joe Biden), nici nu știm dacă avem un președinte în viață. Cred că este în interesul SUA să terminăm cu acest război."
Kamala Harris: „Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război ar înceta în 24 de ore este pentru că el ar renunța și noi, americanii, nu suntem așa. Să înțelegem ce s-a întâmplat aici. Eu chiar m-am întâlnit cu Zelenski, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, să încerce prin forță să schimbe limitele teritoriale, sfidând una dintre cele mai importante reguli ale dreptului internațional: suveranitatea și integritatea teritorială. Și m-am întâlnit cu președintele Zelenski, i-am împărtășit informații ale serviciilor americane despre cum se poate apăra.
Câteva zile mai târziu, am fost pe Flancul Estic al NATO, în Polonia și România, și prin munca pe care am făcut-o eu și alții, am adus la un loc 50 de țări împreună, pentru a sprijini Ucraina, care are tot dreptul de a se apăra. Și datorită sprijinului nostru, datorită sistemelor noastre de apărare, muniți și artilerie, tancurile Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rezistă ca o țară liberă și independentă.
Dacă Donald Trump ar fi președinte, Putin ar sta acum în Kiev. Și să înțelegem ce ar însemna asta pentru că agenda lui Putin nu este doar despre Ucraina. Putin ar sta în Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia. Spune-le celor 800.000 de polonezi de aici, din Pennsylvania, cât de repede ai ceda de dragul de a face un favor, de dragul a ceea ce credeți că este o prietenie cu un dictator care te-ar mânca de viu la prânz."
Știrea inițială:
Confruntarea ar putea fi decisivă, mai ales că cei doi sunt umăr la umăr în sondaje. Vor conta nu doar poziționarea față de principalele teme, dar și atitudinea, și stăpânirea de sine ale candidaților.
- Alegerile pentru președinția SUA au loc pe 5 noiebrie.
La ce oră și unde va fi transmisă dezbaterea Trump-Harris
Dezbaterea va începe marți la ora 21:00 EDT (11 septembrie, 04:00 dimineața, ora României) și se așteaptă să dureze 90 de minute. Ea va fi moderată de prezentatorul „World News Tonight”, David Muir, și de prezentatoarea „Prime”, Linsey Davis.
Dezbaterea Trump-Harris va fi televizată de ABC News, dar va putea fi urmărită și pe platformele de streaming ABC News Live, Disney+ și Hulu. De asemenea, mai multe rețele de televiziune au fost de acord să transmită evenimentul în direct.
Online, dezbaterea prezidențială din SUA poate fi urmărită și pe canalul de Youtube al televiziunii ABC News.
Ce teme vor dezbate Donald Trump și Kamala Harris
Cum republicanul Donald Trump este primul președinte acuzat penal pentru diferite infracțiuni, este de așteptat ca democrata Kamala Harris, fost procuror, să marșeze pe ideea unei confruntări de tipul anchetator versus infractor. Dacă va reuși să impună acest ton dezbaterii sau va ceda în fața artileriei retorice și ofensatoare a lui Trump, obișnuit să o insulte fără rezerve, rămâne de văzut.
Democrația însăși va fi un subiect aprins al marii confruntări. Suporterii reuniți în jurul Kamalei Harris spun că în joc este chiar soarta democrației americane, în vreme ce Trump continuă să conteste și acum rezultatul alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața lui Biden. Recent, el i-a amenințat cu represalii pe oficialii din comisiile electorale.
Kamala Harris, candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA: „Suntem moștenitorii celei mai mari democrații din istoria lumii.”
Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA: „Kamala Harris este o liberală radicală din California care a distrus economia, a distrus frontiera și a distrus lumea, sincer, e distructivă pentru întreaga lume.”
Abia aștept această frumoasă dezbatere. Cred că va fi o confruntare bună între cei doi candidați și vom putea vedea ce au de spus cu adevărat.
Aștept cu nerăbdare. Este cea mai neobișnuită perioadă electorală dinaintea unor alegeri din câte am văzut vreodată, cred că acestea sunt alegeri istorice.
Imigrația, subiect fierbinte al dezbaterii Trump-Harris
Pentru americanul de rând, economia este - poate - cel mai important aspect al alegerilor. Trump promite ieftinirea gazului, taxe mai mici pentru marile corporații, dar și impunerea unor tarife pentru importuri. De cealaltă parte, Kamala Harris propune creșterea salariului minim și un sistem fiscal avantajos pentru micile afaceri.
Imigrația va fi un subiect aprins, mai cu seamă că problemele de la granița cu Mexicul nu au fost rezolvate, iar Kamala Harris a avut în grijă acest portofoliu în calitate de vicepreședinte al Statelor Unite.
În același timp, Harris a fost o campioană în promovarea dreptului femeii de a alege, în vreme ce Trump a avut poziție radicală și conservatoare privind avortul.
Controlul armelor, pe agenda dezbaterii prezidențiale din SUA
Controlul armelor figurează și el pe agendă. Deși victima a unei tentative de asasinat în plină campanie, Trump este un avocat al deținerii armelor și sugerează că rata mare a violențelor are legătură mai curând cu problemele de sănătate mintală. Kamala Harris se situează la polul opus.
Complicate sunt și dosarele de politică externă. Războiul din Orientul Mijlociu și invazia Rusiei în Ucraina, relația cu aliații din NATO, dar și controversata retragere din Afghanistan vor fi punctele cheie. Trump a susținut mereu că războiul din inima Europei nu ar fi izbucnit niciodată dacă era el președinte și a avut adesea cuvinte de laudă la adresa lui Putin. Liderul rus a susținut recent, zâmbind cinic, că o susține pe Kamala Harris pentru că... are un râs contagios.
Cum se va desfășura dezbaterea. Reguli stricte pentru candidați
Dezbaterea Kamalla Harris - Donald Trump va avea regulile următoare, potrivit The Washington Post:
- Durata: 90 de minute.
- Nu va fi public în sală.
- Candidații vor avea la dispoziție două minute pentru a răspunde la întrebări și două minute pentru a aduce contraargumente. Vor primi un minut suplimentar pentru follow-ups sau clarificări.
- Microfonul va fi dezactivat cât timp vorbește contracandidatul.
- Candidații nu vor avea voie să își pună întrebări reciproc și nici să se întrerupă unul pe altul.
- Sunt interzise notițele.
- La final, Trump și Harris vor putea transmite un ultim mesaj către alegători.
Potrivit regulilor convenite cu echipele celor doi candidați, microfoanele vor fi deschise doar pentru a răspunde la întrebări. Asta înseamnă că Donald Trump sau Kamala Harris nu-și va putea întrerupe adversarul și nu-i va putea pune întrebări.
Sunt interzise notițele, iar temele de discuție și întrebările moderatorilor nu vor fi dezvăluite staff-urilor electorale înaintea dezbaterii.
Așezați la pupitrele lor, candidații vor primi un stilou, hârtie și o sticlă cu apă. La final, fiecare candidat are la dispoziție două minute pentru a transmite un ultim mesaj către alegători. Potrivit tragerii la sorți, Donald Trump va fi cel care va încheia dezbaterea.