Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Mexic: Cine e Claudia Sheinbaum, prima femeie care a devenit preşedintă a țării

UPDATE: Candidata stângii la putere şi fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Mexic, potrivit unui prim sondaj realizat la ieşirea de la vot transmis de marile media, scrie AFP.

Claudia Sheinbaum, 61 de ani, a câştigat cu 57,8% din voturi faţă de 29,1% pentru fosta senatoare de centru-dreapta Xochitl Galvez, potrivit sondajului Institutului Enkoll.

Candidatul de centru Jorge Alvarez Maynez este mult în urmă (11,4%), potrivit acestui sondaj.

Alte sondaje realizate de Televisa şi El Financiero anunţă, de asemenea, victoria candidatei partidului de stânga Morena, dar fără a da procente.

Aceste anchete de opinie au fost autorizate de Institutul Naţional Electoral (INE). Proiecţia oficială va fi anunţată între orele 22.00 şi 23.00, ora capitalei Mexicului (între orele 04.00 şi 05.00 GMT), potrivit INE.

Știrea inițială: Duminică, aproape 100 de milioane de cetățeni mexicani sunt chemați la vot pentru a alege, cel mai probabil, prima femeie președinte a celei mai populate țări hispanofone, conform agenției dpa.

Sondajele de opinie o indică pe Claudia Sheinbaum, candidata partidului de guvernământ Morena, ca favorită.

Cine este favorita pentru câștigarea fotoliului de președinte în Mexic

Ea este o climatologă și fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, și este cunoscută drept o aliată de lungă durată a actualului președinte Andrés Manuel López Obrador, care nu mai poate candida după un mandat de șase ani.

Principala sa adversară, Xóchitl Gálvez, este susținută de o alianță centristă formată din trei partide de opoziție. Gálvez este o femeie de afaceri, inginer de calculatoare și fost senator. Un al treilea candidat prezidențial este considerat fără șanse semnificative.

Pe lângă alegerea președintelui, mexicanii vor reînnoi integral componența Camerei Deputaților și a Senatului, și vor vota pentru reprezentanți la nivel regional și municipal, ceea ce face din aceste alegeri un eveniment de proporții istorice. În total, peste 20.000 de posturi sunt în joc, inclusiv funcțiile de guvernator în opt din cele 31 de state federale și districtul capitalei.

Campania electorală a fost marcată de violențe. De la deschiderea fazei de depunere a candidaturilor în septembrie, cel puțin 34 de candidați au fost uciși, conform datelor firmei de consultanță Integralia. Autoritățile atribuie multe dintre aceste atacuri grupărilor criminale care se luptă pentru influență în anumite regiuni ale țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE