Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegătorii din Estonia vor putea vota de pe telefoanele mobile

Estonii vor putea vota la alegeri de pe telefoanele mobile. Parlamentul de la Tallinn a aprobat un proiect de lege înaintat de guvernul țării membre a Uniunii Europene și NATO.

Proiectul de lege prevede că votul electronic va fi posibil nu doar de pe computere, ci și de pe aplicaţii speciale pentru sistemele comune de operare pe telefoanele mobile. Înainte de fiecare alegeri, vor fi stabilite cerințele tehnice de către comisia electorală.

Modificarea legii ar urma să intre în vigoare în octombrie

Având în vedere că, modificarea legii ar urma să intre în vigoare în octombrie, opţiunea de vot de pe mobil nu va putea fi utilizată la alegerile din luna iunie pentru Parlamentul European.

Tiit Riisalo, ministrul eston pentru economie şi IT, spune că noua reglementare este menită să ţină cont de schimbarea din comportamentul de utilizator al cetăţenilor.

"O proporţie semnificativă din activităţile digitale zilnice ale oamenilor s-au mutat de pe computere pe dispozitive smart, iar e-Estonia trebuie să fie accesibilă oricui pe aceste platforme noi şi foarte răspândite", a spus ministrul.

2005 - Estonia, prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice

În 2005, Estonia a fost prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice. La nivel internaţional, procedura este una controversată în multe state, din cauza îndoielilor privind fiabilitatea ei.

Statul baltic, supranumit și e-Estonia, votul online este popular. Mai mult de jumătate dintre toate voturile au fost exprimate digital în alegerile parlamentare din martie 2023.

Cei 1,2 milioane de cetăţeni din Estonia pot face aproape absolut orice online în viaţa lor de zi cu zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE