Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou caz de variola maimuței diagnosticat în România. Numărul persoanelor confirmate a ajuns la 15

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, la un bărbat de 38 de ani din Argeș. Este al 15-lea caz confirmat până acum.

Simptomele au apărut pe data de 8 iulie. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Bărbatul este internat. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Cum se transmite variola maimuței

Variola maimuței este o zoonoză, adică o boală care se transmite de la animale la oameni, potrivit OMS. Cazurile sunt adesea găsite în apropierea pădurilor tropicale, unde există animale care poartă virusul. S-au găsit dovezi ale infecției cu virusul variolei maimuței la animale, inclusiv veverițe, șobolani braconați din Gambia, diferite specii de maimuțe. Virusul poate fi transmis prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat.

Transmiterea de la om la om este limitată. Virusul intră în corp, după un un contact fizic foarte apropiat și prelungit cu leziuni ale pielii, fluidele corporale sau secreții nazale ale persoanelor infectate. De asemenea, boala poate fi contractată prin contact prelungit cu bunuri contaminate ale persoanelor infectate, cum ar fi îmbrăcămintea, lenjeria de pat și prosoapele, se menționează într-o informare recentă a OMS, din 10 iunie.

Cineva care a contractat variola maimuței începe de obicei să prezinte simptome în aproximativ 6-13 zile, după contactul cu o persoană infectată, și poate dura până la 21 de zile.

Cum poate fi tratată variola maimuței

De obicei, simptomele se rezolvă de la sine după aproximativ 14-21 de zile.

Unele persoane pot avea nevoie de antibiotice și analgezice pentru a trata infecțiile secundare și durerea locală. Deși un nou vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variolei maimuței și s-a demonstrat că oferă protecție, aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă în Europa.

Variola maimuței poate afecta pe oricine intră în contact prelungit cu o persoană infectată sau cu bunurile infectate ale acesteia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE