Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

AIEA nu a găsit indicii că Ucraina ar lucra la o „bombă murdară”. Prima reacție a lui Zelenski după concluzii

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au anunțat că nu au găsit niciun indiciu de activitate nucleară nedeclarată în cele locuri din Ucraina pe care le-au inspectat la solicitarea autorităților de la Kiev, după ce Rusia a acuzat statul ucrainean că lucrează la o „bombă murdară”.

Fără a prezenta dovezi, Moscova a afirmat în repetate rânduri că Ucraina vrea să folosească o „bombă murdară”, adică un dispozitiv exploziv convenţional înfăşurat în material radioactiv destinat a fi diseminat sub formă de praf în momentul exploziei. Oficialii ruși au precizat că institute ucrainene conexe industriei nucleare ar fi implicate în pregătiri. Guvernul de la Kiev a respins acuzațiile, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat concluzia la care au ajuns specialiștii AIEA, spunând că „singurele lucruri murdare din regiunea noastră în acest moment sunt capetele celor din la Moscova care, din păcate, au preluat controlul asupra statului rus şi terorizează Ucraina şi întreaga lume”.

„Există astăzi o concluzie din partea AIEA și este evidentă. Delegația organizației a vizitat toate obiectivele la care au făcut referire reprezentanții ruși în momentul în care și-au expus fanteziile despre așa zisă bombă murdară. Am invitat AIEA să verifice, le-am oferit libertate deplină de acțiune în instalațiile relevante și avem dovezi clare și irefutabile că nimeni din Ucraina nu a creat sau creează "bombe murdare”.

Singurele lucruri murdare din regiunea noastră în acest moment sunt capetele celor din la Moscova care, din păcate, au preluat controlul asupra statului rus şi terorizează Ucraina şi întreaga lume”, a afirmat președintele Volodimir Zelenski

În opinia unor oficiali ucraineni și occidentali, Moscova a lansat această acuzație pentru a-și crea o acoperire, în așa fel încât să-și poată detona propria „bombă nucleară” și apoi să dea vina pe Kiev.

„În ultimele zile, inspectorii au reuşit să desfăşoare toate activităţile pe care AIEA plănuise să le desfăşoare şi au primit acces neîngrădit" la obiectivele vizitate, se arată într-un comunicat al AIEA.

"Pe baza evaluării rezultatelor disponibile până în prezent şi a informaţiilor furnizate de Ucraina, agenţia nu a găsit niciun indiciu privind activităţi şi materiale nucleare nedeclarate în aceste locuri", notează sursa citată.

În luna octombrie, AIEA a anunțat că va inspecta două obiective din Ucraina, la solicitarea Kievului. Experții au precizat luni că inspecțiile au început, fiind încheiate joi în trei locuri în loc de două. Obiectivele verificate fuseseră menționate de Rusia în auzațiile sale. Este vorba de Institutul de cercetare nucleară din Kiev, Uzina de procesare şi minerit Jovti Vodî şi Uzina de maşini-construcţii asociaţia de producţie Pivdennii din Dnipro.

De asemenea, AIEA a prelevat mostre de mediu ce vor fi trimise pentru analize de la laborator, urmând ca rezultatele să fie făcute publice în următoarea perioadă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE