Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Benjamin Netanyahu se întoarce la putere. Alianța sa politică a câștigat majoritatea în Knesset

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de dreapta au obţinut majoritatea locurilor în parlamentul israelian la alegerile legislative desfăşurate pe 1 noiembrie, a anunţat joi Comisia Electorală israeliană, transmite Agerpres.

Cu 32 de mandate pentru partidul Likud al fostului premier Netanyahu, 18 pentru partidele ultrareligioase şi 14 pentru o alianţă a extremei drepte, blocul de dreapta a câştigat 64 de locuri.

Blocul de centru al premierului în exerciţiu Yair Lapid a obţinut 51 de locuri.

Scrutinul s-a derulat pe fondul unei reluări a violenţelor în Cisiordania. Miercuri dimineaţă, armata israeliană a ucis un palestinian care rănise grav un soldat într-un atac la un punct de control.

Netanyahu (73 de ani), judecat pentru corupţie, a pierdut puterea în iunie 2021 în favoarea unei coaliţii eterogene reunite de Yair Lapid.

Prezenţa la urne a fost de 71,3%, cea mai ridicată de după 2015, deşi clasa politică se temea de o „oboseală” a electoratului în a cincea rundă de alegeri în interval de trei ani şi jumătate.

În sistemul de vot proporţional din Israel, o listă electorală trebuie să obţină un scor de cel puţin 3,25%, respectiv patru mandate, pentru a intra în parlament. 

Distribuie

Taguri