Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exit Poll: Partidul fostului premier israelian Benjamin Netanyahu s-a clasat în fruntea alegerilor legislative

Partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, s-a clasat marti în fruntea alegerilor legislative, fiind în pragul unei majorități cu aliații săi din partide religioase și de extremă dreapta pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, transmite Agerpres.

Potrivit acestor sondaje efectuate de trei mari canale israeliene, partidul de dreapta al lui Netanyahu este creditat cu 30 pana la 31 de locuri, din cele 120 din Parlament, înaintea partidului Yesh Atid al premierului în exercitiu Yair Lapid, care ar intruni între 22 de locuri si 24 de locuri. Cu aliatii sai, partidul lui Netanyahu se afla în pragul majoritatii, stabilita la 61 de locuri.

Niciun partid nu a obțiunt majoritatea în Knesset


Este al cincilea scrutin în mai puţin de patru ani, în Israel.

Israelienii votează pe partide, iar în istoria de 74 de ani a țării, nici o formațiune nu a câștigat majoritatea în Knesset. Așa că, după fiecare scrutin, orice prim-ministru a fost nevoit să formeze alianțe pentru a strânge o majoritate.

„A devenit deja o rutină în ultimii trei ani și jumătate, cu cinci runde de alegeri, deja ne-am antrenat în chestia asta. Ceea ce sper și ceea ce toată lumea speră este ca acestea să fie ultimele alegeri pentru perioada următoare”, a mai spus Yaacov Harari, adjunct, comitetul electoral central.

În alegerile de anul trecut, treisprezece partide au fost alese în parlamentul unicameral. Benjamin Netanyahu a fost cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, iar partidul său Likud s-a clasat pe primul sau al doilea loc în ultimele patru alegeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE