Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adrian Câciu cere bani din fondul de rezervă pentru confinanțarea proiectelor europene. ”Mă interesează să avem absorbție cât mai mare”

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se vede nevoit să solicite 70 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, în condițiile în care a rămas fără bani pentru a asigura confinanțarea unor proiecte în curs de implementare. Ministrul Adrian Câciu și-a exprimat speranța că ”se vor găsi resurse” deoarece își propune să crească absorbția de fonduri europene a României.

Câciu a explicat că a discutat cu ministrul de Finanțe în legătură cu nevoia de bani.

”Este vorba despre banii de cofinanțare pe care îi punem la proiecte și pentru a putea declara la Comisie cheltuielile deja efectuate trebuie să facem plățile integrale, inclusiv partea de cofinanțare. Ăsta este singurul motiv.

Sunt convins că se vor găsi resurse pentru acest lucru. Evident, dacă sunt și alte resurse la alte ministere, bani care nu s-au folosit în execuție, poate găsim soluțiile împreună acolo, fără să afectăm fondul de rezervă”, a afirmat Adrian Câciu.

Șeful MIPE a dat de înțeles că vrea să atragă mai multe fonduri europene în România.

”Am considerat și am spus-o din primul moment: pe mine mă interesează să avem absorbție cât mai mare a fondului în exercițiu 2014-2020.

Dacă vrem să menținem acest grad ridicat, găsim soluții”, a mai precizat Câciu.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu (PSD) a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care ar urma să primească 70 de milioane de lei din Fondul de rezervă aflat la dispozția Guvernului.

„Având în vedere că, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (...) nu dispune de fondurile necesare pentru îndeplinirea obligațiilor stabilite prin contractele de finanțare cu beneficiarii POIM și atingerea obiectivelor programului operațional stabilite prin decizia Comisiei Europene C(2022) 8381 final din 15.11.2022, prin prezentul act normativ se propune alocarea sumei de 70.000 mii lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru onorarea cererilor de plată/rambursare depuse de beneficiari, pentru acoperirea parțială a sumelor indisponibile la momentul actual, până la rectificarea bugetară aferentă anului 2023” - au precizat reprezentanții MIPE în nota de fundamentare la proiectul său de HG.

Câciu: România va ajunge la o absorbţie a fondurilor europene de 88%, la sfârșitul lunii septembrie

În prezent, absorbţia fondurilor europene este de 84% şi va ajunge la 88%, la sfârșitul lunii septembrie, a anunțat Adrrian Câciu, la audierile din Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, conform Agerpres.

"O să fiu succint, evident, vă transmit şi datele tehnice pe fiecare program. Absorbţia era la 76%, acum este 84%. Cu ceea ce am «în casă», în sensul de declaraţie de cheltuieli care trebuie trimise la Comisie, de 1,5 miliarde, ajungem la 88%, la finalul lunii septembrie, să fie returnaţi banii de către Comisie.

Încă o dată, obiectivul pe care l-am fixat şi prin ordin de ministru este ca 94% să avem gradul de absorbţie la final de an, dar plăţi către beneficiari, şi asta e foarte important, pentru că până la urmă eligibilitatea se face pe cheltuieli efectuate la 31 decembrie, să fie 110%. De ce fac 110%? Pentru că avem şi proiecte care au asupra lor suspiciuni de fraudă, de nereguli sau pot comporta alte suspiciuni în cadrul auditării acestor cheltuieli, atât de către Autoritatea de Certificare şi Plată, dar şi de către Autoritatea de Audit a României. Atunci, pentru a avea această rezervă, plăţile către beneficiari la 31 decembrie trebuie să fie de 110% şi vorbesc per total programe, evident, în interiorul axelor", a spus Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE