Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ADMITEREA LA LICEU | De ce aproape 7.000 de elevi nu au prins loc la repartizare

Publicat de: Euronews

Peste 110.000 de elevi au fost repartizați computerizat, în prima etapă de admitere la liceu, însă aproape 7.000 nu au prins niciun loc. Dintre aceștia, peste 1.200 sunt din București. Anul acesta, mediile de admitere au fost mai mari decât cele de anul trecut.

În medie, elevii au completat aproximativ 20 de opțiuni, pe fișa pentru repartizarea computerizată, arată datele Ministerului Educației.

Motivele nerepartizării

„Motivele pentru care nu au fost repartizați, în principal, sunt cele legate de necompletarea unui număr suficient de coduri, astfel încât să poată fi repartizați computerizat, iar acești elevi se pot înscrie, bineînțeles, în etapa a doua de repartizare în învățământul liceal”, spune Vlad Drinceanu, inspector școlar general București.

„Dacă elevul cu media 9 și-ar fi pus suficiente opțiuni, ar fi fost repartizat. Poate nu la liceul pe care si l-ar fi dorit. Peste 40% dintre cei repartizați azi au intrat la prima lor opțiune, iar 70% au intrat la una dintre primele cinci opțiuni, cam acolo unde și-au dorit. Calculatorul, la repartizare, citește elevii în ordinea descrescătoare a mediilor. Nu va trece la poziția 1001, până nu a repartizat elevul 1000”, spune Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației.

Sorin Ion a mai vorbit de asemenea, în direct pentru Euronews România, despre responsabilitatea completării fișei de opțiuni pentru repartizarea la liceu și despre nevoia unor consilieri în carieră.

„Aceste opțiuni se fac cu simț de răspundere. Pe fișa de opțiuni sunt trei semnături: elev, părinte și profesor diriginte. Fiecare are partea lui de implicare, dar decizia finală aparține, în mod evident, elevului”, spune Sorin Ion.

Nevoia de consiliere în carieră

„Responsabilitatea informării, înainte de foaia de opțiuni aparține în exclusivitate școlii, profesorului diriginte. Ceea ce justifică ce ne-am propus în noua lege a educației. Despre nevoia de consiliere și obligativitate a consilierii. Profesorul diriginte face atât cat poate și cât se pricepe. Mulți nu sunt specialiști în zona consilierii de carieră. Pe de o parte, consilierea este insuficientă și, pe de altă parte, a asculta de consilier e opțional pentru părinte. Informarea profesorilor se face prin actele normative ale Ministerului Educației”, spune Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.

„Aici vedem, de fapt, consecințele lipsei de consiliere în școală, consiliere pe partea de orientare vocațională, pentru că alegerea liceului e o decizie destul de complicată pentru elevi. Am avut foarte multe cazuri de elevi care, deși au văzut că situația este mult mai diferită, față de anii anteriori, din punct de vedere al rezultatelor la evaluare, nu au completat acele fișe în mod realist. E un semnal de alarmă pentru că se deschide calea către transferuri, mai mult sau mai puțin corecte, din punct de vedere al legislației. Pe inspectorate și pe consiliile de administrație va fi o mare presiune pentru a aproba transferuri și numărul de elevi din clasă va fi peste limita legală, care va duce la clase supraaglomerate”, avertizează Robert Avram, președintele Consiliul Național al Elevilor.

La nivel național au mai rămas disponibile peste 27.600 de locuri, însă cele mai multe dintre aceste locuri sunt la școlile profesionale, potrivit datelor Ministerului Educației.

Datele ministerului mai arată că, dintre cei aproape 45.000 de elevi intrați la licee tehnologice, 3.000 au medii de admitere sub 5. Peste doi ani, admiterea la liceu se va schimba, potrivit proiectului de lege a educației preuniversitare, scos în dezbatere publică. Colegiile naționale vor putea organiza examene de admitere, înainte de Evaluarea Națională, pentru 90% din locurile de la clasele de a IX-a.

„Pe de o parte, am putea zice că se evită supraaglomerarea cazurilor. Dacă ne uităm la dezavantaje, aici putem vorbi de securitatea subiectelor și de conformitatea lor”, adaugă Robert Avram, președintele Consiliul Național al Elevilor.

De aceea, reprezentanții elevilor vor să propună ca subiectele să fie elaborate de experți în educație, din afara colegiilor naționale care organizează admiterea.

A doua etapă de admitere la liceu

A doua etapă de admitere la liceu va avea loc în perioada 1-3 august. La București, se pot înscrie prin transmiterea pe adresa de e-mail admitere@ismb.ro sau la sediul Colegiului Național Școala Centrală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE