Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adjunctul șefului Statului Major rus a fost arestat pentru luare de mită

Generalul-locotenent Vadim Shamarin, adjunct al șefului Statului Major, este ultimul dintr-un șir de arestări care au avut loc în rândurile înalților oficiali ruși din Armată. Este a patra arestare într-o singură lună a unui oficial militar de rang înalt.

El este suspect de luare de mită pe scară largă. Decizia a fost dată de o instanță militară, care a dispus și arestul preventiv pentru două luni, potrivit agenției Tass.

Casa lui a fost percheziționată, iar apoi a fost dus, pentru audieri, la Departamentul General de Investigații Militare al Comitetului de Investigații Ruse, conform publicației Kommersant.

Adjunctul șefului Statului Major rus a fost arestat pentru luare de mită

Arestarea lui Shamarin și a celorlalți trei oficiali militari este parte a unui efort de a elimina corupția legată de atribuirea contractelor militare profitabile.

La începutul acestei luni, generalul-maior Ivan Popov, un fost comandant superior în războiul Rusiei din Ucraina, și generalul-locotenent Yuri Kuznetsov, șeful Direcției de Personal a Ministerului Apărării, au fost arestați sub acuzația de luare de mită.

În aprilie, ministrul adjunct al Apărării, Timur Ivanov, un apropiat al fostului ministru al Apărării Serghei Şoigu, a fost și el arestat pentru presupusă luare de mită. Președintele Vladimir Putin l-a revocat ulterior pe Șoigu din funcția de ministru al Apărării, la scurt timp după învestirea sa, în mai, și l-a înlocuit cu economistul Andrei Belousov.

Șoigu a fost acuzat, la scară largă, pentru eșecul Rusiei de a captura Kievul la începutul invaziei din Ucraina. El a fost acuzat de incompetență și corupție chiar și de către Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, care a murit într-un accident de avion, anul trecut, după declanșarea unei rebeliuni eșuate.

Alte trei persoane au fost, de asemenea, arestate în cadrul represiunii: un prieten al lui Ivanov, un șef la o companie de construcții despre care se presupune că ar fi dat mită, dar și fostul șef al mai multor companii din subordinea Ministerului Apărării.

Shamarin este adjunctul generalului Valery Gherasimov, şeful Statului Major. Gherasimov nu a fost acuzat de nicio faptă, cu toate că s-a confruntat uneori cu critici dure cu privire la performanța armatei Rusiei în războiul din Ucraina.

"Marea epurare din Ministerul de Dezvoltare și din Statul Major al Rusiei continuă”, a declarat analistul politic Giorgi Revishvili, în timp ce Kirill Shamiev, membru al Consiliului European pentru Relații Externe, a precizat că detenția lui Shamarin este "o evoluție gravă, care subminează poziția lui Gherasimov".

"Atunci când un oficial de top al apărării este arestat în Rusia, este ceva interesant. Atunci când patru personalități de rang înalt din Apărare sunt deținute în mai puțin de o lună, acesta este mai mult decât un model, este o epurare", susție BBC.

Kremlinul a negat că autoritățile efectuează o epurare țintită.

"Lupta împotriva corupției este un efort continuu, nu este o campanie, este o parte integrantă a activităților organelor de aplicare a legii", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform sursei citate.

Shamarin era adjunct al șefului Statului Major rus dinanul 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE