Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima declarație a lui Andrei Belousov, ca ministru rus al Apărării, e surprinzătoare. E considerată subiect sensibil în Rusia

Andrei Belousov a fost numit, duminică, în funcția de ministru al Apărării din Rusia, în locul lui Serghei Șoigu, într-o mutare considerată surprinzătoare chiar și de ruși. În această nouă funcție, Belousov a făcut o declarație în care a vorbit despre pierderile de vieți în rândul militarilor ruși în războiul din Ucraina.

"Sarcina-cheie sigur că rămâne obținerea victoriei, asigurarea atingerii obiectivelor politico-militare ale operațiunii militare speciale, stabilite de președinte. În același timp - vreau să subliniez în mod special acest lucru - să fie cu pierderi minime de vieți omenești", a spus Andrei Belousov, în fața colegilor săi din parlament.

Prima declarație a lui Andrei Belousov, ca ministru rus al Apărării

Aceste declarații, care fac referire la viețile omenești pierdute de ruși pe front, reprezintă un subiect sensibil în Rusia și nu prea este discutat în spațiul public, potrivit Reuters. De obicei, în Rusia, discuțiile despre victime se fac atunci când se laudă eroismul soldaților.

În mod normal, nici Ucraina nu prea publică informații despre morții și răniții din război, însă analiștii militari, specialiștii în conflicte sau think-tank-urile de specialitate spun că rușii, care au o populație de trei ori și jumătate mai mare față de cea a Ucrainei, s-au arătat "dispuși să suporte pierderi grele de dragul câștigurilor teritoriale, chiar și marginale, în multe cazuri".

Specialiștii occidentali vorbesc despre pierderi de sute de mii de oameni în rândurile armatei ruse, mai mulți decât au pierdut ucrainenii.

În plus, aceste declarații vin și într-un moment în care, în ultima vreme, mai multe personaje cu greutate din aparatul de stat al Rusiei sunt vizate de anchete privind corupția, iar unii au și fost arestați.

Totul a culminat, săptămâna trecută, cu arestarea adjunctului ministrului Apărării, Timur Ivanov. Unii analiști spun că totul ar avea legătură cumva cu înlocuirea lui Serghei Șoigu, care era ministru al Apărării tocmai din 2012, o mutare considerată surprinzătoare. Iar alți specialiști susțin că măsura ar fi fost luată pentru ca Putin "să mai taie din puteri unor persoane importante" din conducerea țării.

Deși a preluat portofoliul Ministerului Apărării, Andrei Belousov nu are pregătire militară specifică, la fel cum și fostul ministru Serghei Șoigu era constructor de profesie. Din acest punct de vedere, acesta ar fi fost motivul pentru eșecurile înregistrate de armata rusă la începutul invaziei în Ucraina, după cum spun analiștii.

Însă numirea lui Belousov, care este economist, ar veni tocmai pentru că Rusia se confruntă cu probleme economice mari, din cauza acestui război la scară largă, pe care îl susține în Ucraina, iar noul ministru este văzut drept persoana potrivită să redreseze economia. Chiar și așa, unele voci din Rusia spun că el este pregătit "doar ca teoretician" și că "a avut puțin de-a face cu economia reală".

"Tot ce este eficient și avansat în țară, totul trebuie să funcționeze pentru a obține victoria, pentru a ne asigura că forțele armate își pot îndeplini sarcinile. Fiecare rublă de la buget, care este plătită în cele din urmă de cetățenii noștri, trebuie să aducă efect maxim", a mai spus Belousov.

În tot acest context, o altă declarație interesantă făcută de Belousov a făcut cumva referire indirect la corupție, fenomen prezent în Rusia în aproape toate domeniile, după cum spun specialiștii. Astfel, Belousov a mai spus că "un număr mare de întrebări" vizează problema livrărilor de arme pe front. Referitor la acest subiect, el a precizat că "implementarea acesteia necesită monitorizare zilnică și chiar orară".

Și această declarație a fost considerată "cel puțin interesantă". El a vorbit și despre "noi metode de purtare a războiului", pentru ca Rusia să fie mai eficientă.

Belousov le-a spus parlamentarilor că, în noul său rol, se va ghida după "principiul de fier că poți face greșeli, dar că nu poți minți", ceea ce a fost interpretat de specialiști drept o recunoaștere a ineficienței și a corupției continue din cadrul armatei ruse, potrivit publicației Moscowtimes.

Kremlinul a indicat că Belousov nu va fi implicat în luarea deciziilor operaționale privind campania din Ucraina, care va rămâne tot în sfera Statului Major General al armatei, mai ales că Belousov nu are pregătire militară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE