Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Andrei Belousov, noul "ministru-surpriză" al Apărării din Rusia

Înlocuirea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării a reprezentat cea mai mare surpriză din noul guvern al Rusiei. Iar noul Guvern va fi condus tot de Mihail Mișustin.

După realegerea lui Vladimir Putin ca președinte, a avut loc o remaniere a Guvernului, iar pe lista noilor miniștri figurează acum Andrei Belousov în locul generalului Serghei Șoigu, cel care deținea această funcție din 2012 și era unul dintre oamenii "cei mai de încredere" ai lui Putin.

Cine este Andrei Belousov, noul "ministru-surpriză" al Apărării din Rusia

În guvernul trecut, Belousov era al treilea în ierarhie, mai exact prim-viceprim-ministru, după cum apărea în organigramă.

Noul ministru al Apărării are 65 de ani, provine dintr-o familie de economiști și este specializat tot pe economie, fiind din domeniul civil, ceea ce surprinde cumva, dacă avem nevoie că el a fost numit pe un domeniu în care el nu este calificat. Numai că nici Șoigu nu era calificat pe domeniul militar, ci pe cel al construcțiilor. În plus, acest portofoliu este cel mai important în contextul războiului din Ucraina.

Vladimir Putin ar fi luat aceste măsuri pentru a mai "tăia" din puterile unor persoane importante din conducerea țării, printre care și Șoigu, potrivit Financial Times, care citează un apropiat al Ministerului Apărării.

Belousov a ocupat de câteva ori postul de consilier al președintelui Vladimir Putin pe probleme economice, dar a fost și ministru al Dezvoltării Economice. El a mai ocupat funcții de director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS (Academia Rusă de Ştiinţe).

Andrei Belousov este absolvent al Facultății de Economie din Moscova, promoția 1981, este și matematician și deține un doctorat în economie. A fost cercetător pe probleme economice timp de mai mulți ani.

Între anii 1990 și 2000, a fost economist liberal. Cu toate că nu are pregătire militară, Belousov a "dezvoltat o preocupare pentru misiunile militare", potrivit Le Figaro. De-a lungul timpului, el s-a specializat pe probleme care țin de industrie.

Belousov a fost consilierul lui Putin pe probleme economice

Debutul în guvern și l-a făcut în 2000, când a fost fost viceprim-ministru. El a fost apoi adjunct al ministrului Economiei (6 februarie 2006 - 17 iulie 2008), iar între 2008 și 2012, a ocupat funcția de director al Departamentului de Economie și Finanțe din guvernul condus atunci chiar de Vladimir Putin.

În perioada 2008-2012, a fost director al Departamentului de Economie și Finanțe al Guvernului Federației Ruse, iar din mai 2008, a fost și ministru adjunct al dezvoltării economice.

Belousov a ocupat și funcții de conducere în diverse companii sau insituții. De exemplu, el a fost manager din partea Rusiei la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și director adjunct din partea Rusiei la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Din iunie 2015 până în septembrie 2018, a fost președinte al Consiliului de Administrație al companiei petroliere Rosneft și membru în Consiliul de Supraveghere al Rosatom (2007-2012).

Belousov a fost ministru al Dezvoltării între mai 2012 și iunie 2013 și a condus și Consiliul de Administrație al Căilor Ferate, din 2020.

El a fost consilier al lui Putin pe probleme economice, în mai multe rânduri, până în 2020, când a devenit adjunct al prim-ministrului. Pentru scurt timp, Belousov a fost șef interimar al Cabinetului de Miniștri, între 30 aprilie și 19 mai 2020, în locul lui Mișustin, care a fost internat din cauza unei infectări cu COVID.

El este un apropiat al lui Vladimir Putin, iar în 2017 a reușit să-l convingă pe președintele rus că "economia digitală și blockchain vor fi cruciale pentru viitor", după cum spunea presa rusă de la acea vreme.

  • Andrei Belousov are pasiuni similare cu cele ale lui Vladimir Putin, mai ales în domeniul sportiv. El a practicat sambo și karate în tinerețe.

Atunci când a fost întrebat despre această schimbare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus că era "o nevoie venită direct de pe front" și că "astăzi, pe câmpul de luptă, cel care câștigă este cel care este cel mai deschis la inovație".

Chiar aceasta era o condiție pusă de Putin, cea de a fi "deschis la inovație", potrivit presei ruse, care l-a citat pe liderul de la Kremlin.

Astfel, numirea lui Belousov ar putea avea legătură cu costurile extrem de mari pe care le suportă Rusia în acest război din Ucraina. Iar specializarea sa ca economist ar fi văzută drept potrivită în acest context.

Serghei Șoigu, cel care a fost ministru al Apărării până acum, a fost numit ca secretar al Consiliului de Securitate rus. El îl înlocuiește în funcție pe Nikolai Patrușev, fost director al Serviciului se Securitate rus (FSB). Șoigu va fi și adjunct în comisia pentru complexul militar industrial și va supraveghea și Serviciul Federal de Cooperare Militaro-Tehnică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE