Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea la Schengen, prin ochii copiilor. Elevii români au transpus subiectul în benzi desenate

Aderarea României la Spațiul Schengen poate fi văzută prin ochii copiilor. 27 de elevi români participă zilele acestea la o tabără internațională de benzi desenate, din Luxemburg, unde sunt încurajați să-și exprime ideile în legătură cu acest subiect important, într-un mod creativ.

Break the border, we are equal. Adică Rupeți granița, suntem egali. Este mesajul pe care a dorit să-l transmită Ștefania, elevă din Buzău, prin banda ei desenată, realizată în cadrul taberei internaționale din localitatea Schengen din Luxemburg.

Ștefania Popa, elevă din Buzău: „De foarte mult timp am observat prejudecățile în cazul persoanelor care arată într-un anumit fel sau a crescut altfel. Am reprezentat prin multitudinea de culori oamenii diferiți și egalitatea pe care o însușim față de alți oameni, chiar dacă apar bariere de comunicare”.

În același timp, Maria a ilustrat în banda sa desenată pericolul la care se expune un refugiat, când încearcă să treacă ilegal granița, făcând referire la sutele de migranți care mor înecați anual.

Maria Drenea, elevă din Buzău: „Am vrut să evidențiez un om opresat de propria țară. În prima imagine, este acasă, în a doua încearcă să treacă granița înotând și probabil fără să supraviețuiască”.

Mihai Grăjdeanu, profesor de benzi desenate: „Totul a început cu cunoașterea locului în care ne află, cu o vizită la muzeul Schengen. Copiii au putut descoperi ce înseamnă acest concept, Schengen. Admirăm peisajul. Vom vizita muzeul biodiversității de aici. Vom avea și o călătorie cu celebrul vas, în care s-a semnat cu acordul Schengen”.

Programul mai include: jocuri sportive, activități de improvizație teatrală, de gestionare a emoțiilor și drumeții pentru descoperirea patrimoniului natural din arealul râului Moselle. La tabără participă 27 de elevi români, dar și profesori şi animatori din patru ţări, care organizează diferite ateliere în română, franceză și engleză, cu tematica „Fără Frontiere”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE