Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea României la Schengen, negociată la Atena. Ce discută premierul Marcel Ciolacu cu omologul său grec

Premierul Marcel Ciolacu va ridica problema aderării României la Spațiul Schengen în cadrul reuniunii șefilor de stat din regiune. La Atena vor fi prezenți și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Conform surselor Euronews, România și Bulgaria își vor arăta din nou sprijinul pentru Ucraina, dar, în același timp, vor solicita ca extinderea spațiului Schengen să devină un subiect de interes major pentru Uniunea Europeană.

Cele două delegații vor transmite la unison faptul că sprijinul lor pentru țara aflată în război ar putea să crească, dacă România și Bulgaria ar fi primite, în cele din urmă, în spațiul Schengen.

România a fost și este în continuare un partener important pentru Republica Moldova și Ucraina, în contextul războiului pornit de Rusia în țara vecină.

"Super întâlnire cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Am discutat despre cum să ne consolidăm cooperarea bilaterală şi regională, să sprijinim Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest în calea lor europeană şi să ne apropiem de aderarea la Schengen", a afirmat Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Twitter.

Bani europeni pentru transporturi

La Atena, delegația României va solicita bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, în condițiile în care Ucraina și-ar dori să pornească o rută pe Marea Neagră pentru exportul de cereale, care să traverseze apele teritoriale ale României și ale Bulgariei.

Săptămâna trecută, o navă a plecat din portul Odessa pe un astfel de traseu și se pare că a fost o expediție reușită, iar Ucraina își dorește ca o astfel de rută să rămână definită în perioada următoare, pentru transportul de cereale.

De la începutul acestui an și până acum, Ucraina a transportat 8,1 milioane de tone de cereale prin Marea Neagră, prin portul Constanța.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE