Autoritățile vor inspecta luni incendiul din județul Argeș, care la acest moment arde mocnit, potrivit ISU. Tot astăzi vor fi reluate acțiunile de stingere cu resurse terestre și aeriene. Duminică seară, operațiunea de stingere a incendiului cu două elicoptere Black Hawk s-a încheiat, după aruncarea a 240 de tone de apă.
Incendiul a izbucnit vinerea trecută, în satul Cetățeni din județul Argeș și a cuprins aproximativ 30 de hectare de pădure.
Pompierii s-au luptat să stingă un incendiu de pădure, izbucnit vineri, în județul Argeș, în zona localităților Cetățeni și Valea Cetățuia, într-o zonă greu accesibilă. Mai bine de 30 de hectare de pădure au fost afectate de flăcări. Zona e foarte accidentată, unde nici pompierii nu pot să ajungă fără să fie duși pe cale aeriană.
Peste 200 de oameni acționează. Pe lângă pompieri și voluntari, s-au implicat și silvicultori și polițiști, iar în sprijinul echipelor de la sol au fost trimise două elicoptere Black Hawk de la Ministerul de Interne, achiziționate în decembrie 2023. Un astfel de elicopter poate transporta 2,5 tone de apă într-un singur zbor.
Au fost folosite peste 120 de tone de apă de către elicopterele MAI, iar partea bună este că incendiul a fost localizat.
Incendiu în Argeș, în localitatea Cetățeni
Din fericire, cu toate că vântul era destul de puternic, a putut să fie limitat focul, fără ca flăcările să ajungă la gospodăriile din zonă, inclusiv la o mănăstire și un schit care se află destul de aproape de zona afectată.
Maria Moiș, jurnalist Euronews România: „Este o zonă foarte accidentată. Sunt stânci, eu transmit acum dintr-un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne. Elicopterul în care eu mă aflu poate transporta odată 2,5 tone de apă".
Incendiul a izbucnit în Vinerea Mare, în zona localității argeșene Valea Cetățuia. Este considerat cel mai grav din ultimii ani, pentru că a afectat 30 de hectare de teren greu accesibil.
Cosmin Cărărușe, comandant aeronavă ISU Black Hawk: „În prima zi am reușit să limităm extinderea focarelor către mănăstire și către zona localității. Iar în a doua zi am lucrat aproape 8 ore de zbor. Problema principală e terenul foarte frământat, echipele de la sol nu au cum efectiv să intervină."
Printre ipotezele vehiculate de localnici se numără fie o țigară aruncată, fie folosirea unor petarde despre care localnicii spun că au fost auzite. Pompierii bănuiesc că focul a pornit în urma unei neglijențe umane.
Nicolae Berevoescu, șeful ISU Argeș: „Vom verifica în amănunt, sunt mai multe ipoteze. S-au auzit zgomote. Verificăm și posibilitatea existenței unor petarde în zonă și urcare cu țigara. Sunt mai multe ipoteze."
În prima zi de Paște au fost descoperite noi focare, astfel că misiunea continuă. Până acum, intervenția a costat peste 100 de mii de euro.
De la începutul anului, incendiile de vegetație au afectat pest 10.000 de hectare de teren în mai multe județe. Luna trecută, un pompier a fost rănit după ce o creangă a căzut peste el.