Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului în Guvernul Năstase și inițiatorul proiectului eșuat ”Dracula Park”

Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, a murit la vârsta de 73 de ani. Anunțul a fost făcut de Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), potrivit hotnews.ro.

Informația a fost confirmată ulterior de ANAT, într-un comunicat de presă în care îl omagiază pe fostul ministru și enumeră realizările din activitatea acestuia. Astfel, potrivit ANAT, ”în nici 3 ani de de mandat (2000 – 2003) s-a finalizat privatizarea în turism, prin metoda ”licitației cu strigare”, s-a relansat brandul turistic România iar participările la târgurile internaționale au fost gratuite. Au fost lansate programe de dezvoltare turistică precum ”Superschi în Carpați” - cu Domeniul Schiabil Predeal Azuga, din care s-au realizat extinderea pârtiei din Predeal și instalația de zăpadă artificială, ”Croaziere pe Dunăre”, ”Bucovina de Aur” sau ”România, Țara Vinurilor”. De asemenea, a fost lansat programul de promovare ”Litoralul pentru toți”, care funcționează și astăzi. Toate aceste programe, care continuă și în prezent, sub o formă sau alta, au ridicat vizibil potențialul regiunilor și produselor promovate.”

Dan Matei Agathon a fost ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 - 1996 (Guvernul Nicolae Văcăroiu) și 2000- 2003 (Guvernul Adrian Năstase).

În Parlamenul României, a fost deputat de Bacău în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 și 2000-2004.

Dan Matei Agathon și eșecul proiectului ”Dracula Park”

Dan Matei Agathon este cel care în anul 2001, în calitate de ministru al Turismului în Guvernul Năstase, a propus proiectul Dracula Park, un parc tematic în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari, însă care nu a fost finalizat niciodată. Parcul urma să fie construit pe o suprafață de 50 de hectare, în zona cetății medievale Sighișoara.

Mii de români au investit, la acea vreme, în acțiuni pentru parcul care nu a mai fost construit niciodată. În urma acestui eșec, Dan Matei Agathon a rămas cunoscut sub numele de ”ministrul Dracula”.

Într-un interviu acordat Digi24 în 2022, Dan Matei Agathon spunea că singurul său mare regret este că nu a putut duce la final proiectul ”Dracula Park”.

”Mai devreme sau mai târziu, cineva va face acest proiect, care va aduce milioane de turiști pe an. Sigur se va construi cândva. Sunt absolut convins de asta”, declara fostul ministru al Turismului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE