După o pauză de câteva zile pentru alegerile din primul tur, a început din nou campania electorală pentru finala prezidențială. Candidații, dar și cetățenii de rând trebuie să respecte în următoarea săptămână aceleași reguli stricte pe care le-am văzut și în campania pentru primul tur de scrutin. Autoritățile urmăresc îndeaproape activitatea.
Materialele publicitare politice din online trebuie etichetate ca atare, trebuie precizat sponsorul și dacă au fost folosiți algoritmi în realizarea materialului. De asemenea, a fost înființat, anul acesta, o nouă echipă de către BEC care să vegheze asupra bunei desfășurări a alegerilor prezidențiale. O echipă din care fac parte specialiști de la șase instituții ale statului, printre care CNA, ANCOM și Ministerul Afacerilor Externe.
În offline sunt, de asemenea, reguli clasice pe care le-am văzut în toate campaniile anterioare. Bannerele de mari dimensiuni și corturile au dispărut încă dinaintea începerii campaniei pentru primul tur.
Sunt interzise vehiculele inscripționate, difuzarea de mesaje audio-video pe stradă și, bineînțeles, mita electorală. Sunt permise însă afișele de mici dimensiuni și flyerele.
Cei doi candidați la alegerile prezidențiale mai au la dispoziție 7 zile pentru a se folosi de astfel de materiale în așa fel încât să convingă alegătorii. Pe 17 mai, la ora 7:00 începe o perioadă de liniște, astfel încât votul să nu fie perturbat. Turul de scrutin în țară va avea loc pe data de 18 mai.